ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Πότε θα δούμε αποσυμφόρηση

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Η κ. Ράπτη τόνισε ότι οι ειδικοί λένε πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος.

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊου αλλά και στο πότε θα δούμε αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ, αναφέρθηκε η υφυπουργός υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (14/4). Σύμφωνα με τα στοιχεία του επταημέρου, όπως εξήγησε, βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση.

Η κ. Ράπτη τόνισε ότι οι ειδικοί λένε πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, έχει όμως αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Όπως εξήγησε η υφυπουργός, κοιτώντας τα νούμερα του επταημέρου, βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση τόσο στον δείκτη θετικότητας (- 7,5% περίπου) όσο και στον δείκτη των κρουσμάτων.

«Αυτό βέβαια δεν αντικατοπτρίζεται στις ΜΕΘ γιατί υπάρχει αυτή η χρονοκαθυστέρηση μεταξύ της καταγραφής της μείωσης των κρουσμάτων» ανέφερε η κ. Ράπτη, προσθέτοντας πως θα αργήσουμε λίγο μέχρι να δούμε καλύτερη εικόνα όσον αφορά τις ΜΕΘ. «Εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους δείκτες, που σημαίνει ότι πάμε για αποκλιμάκωση είναι πολύ πιθανόν σε 3 εβδομάδες από σήμερα να έχουμε και στις ΜΕΘ μια μείωση» είπε χαρακτηριστικά.

Ελπίδα από τη μείωση του δείκτη θετικότητας

Πρώτη ένδειξη που δημιουργεί ελπίδα στη μάχη με τον κορονοϊό, είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι εδώ και έξι μέρες σταθερά πτωτικά και ο κρίσιμος δείκτης θετικότητας, υποχωρεί. Είναι ενδεικτικό ότι στις 6 Απριλίου στα 4.309 κρούσματα ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 5,73% με διενέργεια 75.182 τεστ. Χθες, 13/4 που ανακοινώθηκαν 4.033 κρούσματα η θετικότητα έπεσε στο 5,30% με διενέργεια 76.000 τεστ. Οι ειδικοί δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη θετικότητας, περισσότερο από όσο στον αριθμό των κρουσμάτων.

Αλώστε, όπως είχε περιγράψει πρόσφατα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας έπεσε μετά από καιρό στο 5% αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. «Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό. Βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ. «Είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό». Υπενθυμίζεται ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού κατά το ECDC για να βάψει μια περιοχή «κόκκινη».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ