ΜΕΘ Αττική κορονοϊός: Δραματική η κατάσταση, ελάχιστες οι κενές κλίνες

Στο “κόκκινο” βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν μείνει μόνο 24 κενές κλίνες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπέδιου, λόγω της αύξησης των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής ξεκίνησαν με 24 κενές ΜΕΘ. Σήμερα εφημερεύουν ο Ευαγγελισμός και το Αττικόν, δύο νοσοκομεία που σηκώνουν μεγάλο βάρος. Ο αριθμός αυτός παρέμενε ίδιος μέχρι πριν από λίγο όπως μεταδόθηκε και από το MEGA. Οι πληρότητες στην Αττική για ΜΕΘ Covid πάντα, ξεπερνά το 95 % και πάλι.

Συγκεκριμένα η κατάσταση με τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής είναι οι εξής:

Κενές Κλίνες: 24

Γεμάτες Κλίνες:

ΚΑΤ: 24 ΣΤΑ 28.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ΣΤΑ 14

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 9 ΣΤΑ 9

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 15 ΣΤΑ 16

ΝΙΜΙΤΣ: 6 ΣΤΑ 6

ΕΛΠΙΣ: 6 ΣΤΑ 6

ΣΩΤΗΡΙΑ: 74 ΣΤΑ 84

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 44 ΣΤΑ 44

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 2 ΣΤΑ 7.

ΕΡΥΘΡΟΣ: 13 ΣΤΑ 14

ΑΤΤΙΚΟ: 40 ΣΤΑ 43

ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ΣΤΑ 17

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ΣΤΑ 12.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας εξετάζει την επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Στο πλαίσιο αυτό απέστειλε έγγραφο προς ιδιωτικές κλινικές που τους ζητά καταγραφή κλινών, ώστε να εξεταστεί το πως μπορούν να αξιοποιηθούν και αυτές στον αγώνα κατά της πανδημίας. “Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται κομβικής σημασίας στη παρούσα φάση και το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας”, είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Υγείας.

Η ανάγκη για ενίσχυση των νοσοκομείων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, αν αναλογιστεί κανείς πως οι διασωληνωμένοι αναμένεται να αυξηθούν σήμερα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι την Πέμπτη έφτανε τους 422. Ήδη από το υπουργείο Υγείας, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο αναδιάταξης των νοσοκομείων ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ.

Αναδιάταξη νοσοκομείων

Στην ενημέρωση της Τετάρτης, ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε πως με δεδομένο ότι το Ε.Σ.Υ. πρέπει να υπηρετεί όλους τους ασθενείς και όχι μόνο αυτούς που νοσούν από Covid, η αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η εξής: Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ.

Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές, είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.

Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών. Τους ευχαριστούμε θερμά. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Το Νοσοκομείο θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.

Το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δε θα μείνει αβοήθητος.

Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ