Μετάλλαξη Δέλτα: Οι περιοχές στην Ελλάδα που έχουν κρούσματα – Τα συμπτώματα

Τα κρούσματα με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας είναι συνολικά 29. Δείτε σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί.

Στη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα μεταλλάξεων του κορονοϊού στη χώρα μας. Από την ανάλυση 564 δειγμάτων, που αφορούν στην περίοδο 11 Μαΐου 2021 – 16 Ιουνίου 2021, εντοπίστηκαν 481 νέα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Από τα νέα αυτά κρούσματα, τα 18 αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, που θεωρείται απ’ όλους τους επιστήμονες ως η πιο μεταδοτική, γεγονός που θα μπορούσε να την καταστήσει ως το επικρατές στέλεχος του ιού σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά στην Ελλάδα μέχρι στιγμής είναι 29 τα επιβεβαιωθέντα κρούσματα με το στέλεχος αυτό, που επισήμως ονομάζεται B.1.617.2 (VOC-21APR-02) και εντοπίζονται:

  • στην Αττική (5)
  • στο Ηράκλειο Κρήτης (19)
  • στη Θεσσαλονίκη (2)
  • στην Αχαΐα (1)
  • στην Κορινθία (1)
  • 1 είναι εισαγόμενο (καταγράφηκε στο Ελ. Βενιζέλος).

Τα συμπτώματα

Το στέλεχος αυτό εμφανίζει έντονα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμέτους, απώλεια όρεξης, απώλεια ακοής και αρθραλγίες, και σπάνια θρόμβους που μπορεί να οδηγήσουν και σε γάγγραινα.

Προειδοποίηση Αρκουμανέα για πιθανά νέα μέτρα και τοπικά lockdown το καλοκαίρι

Σε εγρήγορση είναι η παγκόσμια κοινότητα για τη μετάλλαξη «Δέλτα», όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι το στέλεχος θα επικρατήσει τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ και μήνες, οι αρχές προετοιμάζονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις. Σε αυτόν τον προγραμματισμό περιλαμβάνονται μέτρα όπως τα τοπικά lockdown που είδαμε και κατά την περσινή τουριστική σεζόν.

«Μέσα στον Αύγουστο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και επανέλαβε ότι «πρέπει να εμβολιαστούμε, τα εμβόλια είναι ασφαλή».

«Οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, είναι πιθανόν, για να μην πω και σίγουρα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα» επισήμανε ο κ. Αρκουμανέας λέγοντας ανοιχτά ότι υπάρχει αυξημένο ρίσκο και «είναι πολύ πιθανό να δούμε τοπικά lockdown».

Άφησε επίσης ανοιχτό το «ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ