Μετακίνηση εκτός νομού: Οι προϋποθέσεις για ταξίδι στο νησί ή στο χωριό

Απελευθερώνεται η μετακίνηση εκτός νομού και ανακοινώνονται οι προϋποθέσεις αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα ταξιδεύουμε σε νησιά και χωριά, με πλοίο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο.

«Κλείδωσαν» οι προϋποθέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού που θα επιτραπεί ξανά την Παρασκευή 14 Μαΐου, έπειτα από 6 μήνες απαγόρευσης. Συνοπτικά, το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουμε υπόψιν για τις διακοπές μας ότι για να μεταβούμε στον προορισμό της επιλογής μας θα πρέπει να έχουμε είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε να έχουμε κάνει rapid test, self test ή μοριακό τεστ PCR. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Πιο αναλυτικά:

  • Για να ταξιδέψει κάποιος σε νησί θα πρέπει να έχει στην κατοχή του αρνητικό self test ή pcr 72 ώρες νωρίτερα ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • Για να ταξιδέψει στην επαρχία ή στο εξοχικό του θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διεξαγωγή self test ή να έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τις πρώτες ημέρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, τα αρνητικά τεστ θα πιστοποιούνται με έγγραφη δήλωση, όμως στη συνέχεια θα λειτουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα δηλώνεται το αποτέλεσμα του τεστ.

AstraZeneca και πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, για τους εμβολιασμένους με AstraZeneca που υπάρχει και η μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων, σε καμία περίπτωση δεν θα μπουν σε δεύτερη «μοίρα» όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσοι έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Μάλιστα, αναμένεται να προβλεφθεί το «πιστοποιητικό ασφαλείας» το οποίο θα διατίθεται από την 3η εβδομάδα της πρώτης δόσης όπου η ανοσία κατά του κορονοϊού φτάνει στο 70%.

Οι λεπτομέρειες για τις μετακινήσεις θα ανακοινωθούν σήμερα, ενώ αύριο, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, θα ανακοινώσει από το Σούνιο το άνοιγμα του Τουρισμού και την παρουσίαση της φετινής καμπάνιας του ΕΟΤ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ