Μετακίνηση εκτός νομού και μάσκες: Τα νέα μέτρα στο προσκήνιο

Δύο μέτρα που θυμίζουν lockdown, η μετακίνηση εκτός νομού και οι μάσκες είναι πάλι στο προσκήνιο. Εκτίναξη 260% στα νέα κρούσματα.

Την ώρα που η επιθετική τακτική απέναντι στους ανεμβολίαστους αρχίζει να ξεδιπλώνεται, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την έναρξη του 4ου κύματους κορονοϊού – προφανώς με τη μετάλλαξη Δέλτα – και νέα μέτρα πέφτουν διαρκώς στο τραπέζι.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα για τις μετακινήσεις, ενώ όπως έχει γράψει το iEidiseis από τις 28 Ιουνίου, ήδη οι ειδικοί κουβεντιάζουν για την επιστροφή της μάσκας. Δεν αποκλείεται αυτή η επιστροφή να είναι νωρίτερα από ότι πιστεύουμε.

Ταυτόχρονα οι μετακινήσεις είναι στο επίκεντρο. Ήδη οι ανεμβολίαστοι πρέπει να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τεστ για να μπουν σε πλοία, ενώ δεν αποκλείεται μπλόκο στις μετακινήσεις εκτός νομού και με ΙΧ – όπως άλλωστε ήταν η εισήγηση της Επιτροπής.

Αυτό το σενάριο δεν έχει φύγει από το τραπέζι, όπως και το σενάριο για ολική επαναφορά με τις μάσκες παντού και πάλι.

Πάντως το ζήτημα της μετακίνησης εκτός νομού συγκεντρώνει πολλές δυσκολίες, ειδικά στο ζήτημα του ελέγχου.

Επίσης, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τις μάσκες που βγήκαν σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς κινείται η πανδημία στην Ελλάδα ανέφερε χθες σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Καθότι πολλοί με ρωτάνε πώς βλέπω την κινητικότητα της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας:

1) Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα

2) Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα

3) Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα

4) Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα» έγραψε ο ειδικός, παραθέτοντας τους αριθμούς που πυροδοτούν την ανησυχία στο μέγιστο.

Ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε και τέσσερις τρόπους για την επιβράδυνση του 4ου κύματος που είναι προ των πυλών:

α) Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)

β) Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)

γ) Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο – ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα

δ) Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ