Μετακίνηση εκτός νομού για εμβόλιο: Το έντυπο που «περνάει» τα διόδια

«Παράθυρο» για ταξίδι ο εμβολιασμός, καθώς επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού με το χαρτί του εμβολιασμού. Τι είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού για το εμβόλιο με το χαρτί του εμβολιασμού, διευκρίνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε θετικά στο ερώτημα αν αυτό ισχύει για παράδειγμα για εκείνους που μένουν στην Αθήνα και το εμβολιαστικό κέντρο που έκλεισαν το ραντεβού είναι εκτός Αθηνών.

Όσο για τη δεύτερη δόση του εμβολίου και αν μπορεί να αλλάξει ο τόπος όπου θα πραγματοποιηθεί, κάτι τέτοιο δεν αποσαφηνίστηκε, ωστόσο, μέχρι στιγμής αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο στην ημερομηνία. Ωστόσο, πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι εξετάζεται η δυνατότητα να μπορούμε να κάνουμε τη δεύτερη δόση του εμβολίου στον τόπο όπου θα κάνουμε διακοπές. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, είχε μιλήσει στην ΕΡΤ και ανέφερε πως ενόψει καλοκαιριού θα εξεταστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών το ενδεχόμενο αυτό, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca απαιτεί 8-11 βδομάδες για τη δεύτερη δόση και είναι πιθανό ο πολίτης να μην βρίσκεται στον τόπο κατοικίας του.

Ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε «καταπληκτική την ανταπόκριση του κόσμου» που οδήγησε ήδη από τη Μ. Τετάρτη στην αύξηση των γραμμών και των εμβολιαστικών κέντρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες για τον εμβολιασμό. Από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών έχουν κλειστεί 115.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Επίσης, έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca για τους 40-44 ετών, ενώ το Μ. Σάββατο ανοίγει για τους 45-49 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα

Εκτός από το εμβόλιο, με τη νέα ΚΥΑ επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για τις εξαιρέσεις:

  • Από και προς την εργασία. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  • Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται και για ασθενείς που πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά δεν ισχύει το χαρτί από ιδιώτη γιατρό.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Η πιστοποίηση γίνεται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
  • Για μετάβαση σε κηδεία. Ο μετακινούμενος υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  • Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση. Ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να έχει μαζί του:
  1. στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου
  2. στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και
  3. σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ