Μετακίνηση εκτός νομού: Δεν αλλάζει ό,τι επιτρέπεται με το νέο ΦΕΚ Κύριο

Τι ισχύει με τη μετακίνηση εκτός νομού μετά τις νέες ανακοινώσεις Χαρδαλιά και τα νέα μέτρα μέχρι τις 16 Μαρτίου. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Με ανυπομονησία αναμένεται πότε θα ξεμπλοκάρει η μετακίνηση εκτός νομού που δεν επιτρέπεται εδώ και πάνω από 4 μήνες από την αρχή του παρατεταμένου lockdown. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες αυστηρότερα μέτρα και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης των πολιτών εντός του δήμου τους με SMS στο 13033.

Τι ισχύει όμως με τη μετακίνηση εκτός νομού

Δεν ανακοινώθηκε καμία αλλαγή από τον Νίκο Χαρδαλιά, άρα μέχρι τουλάχιστον τις 16 Μαρτίου και ισχύουν όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Δηλαδή, όπως αναφέρεται στο νέο ΦΕΚ:

Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώς

  • στην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων της Περιφέρειας και
  • στην περίπτωση των υπολοίπων περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου

3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3,

στ) για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Οι ελπίδες για ταξίδια το Πάσχα

Η μετακίνηση εκτός νομού ειδικά για το Πάσχα, ίσως και νωρίτερα (;), συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα και μάλιστα υπήρξαν και ερωτήσεις στη νέα κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως υπογράμμισε: «Διανύουμε τον τελευταίο δύσκολο μήνα (…) όλοι θέλουμε να ταξιδέψουμε, να πάμε στα πατρικά μας».

Για το θέμα της μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα είχε αφήσει «παράθυρο» η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, στην ενημέρωση για τον κορονοϊό το προηγούμενο διάστημα, όταν είχε επισημάνει ότι «στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνο εμείς ξέρουμε να το γιορτάσουμε». Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με δηλώσεις της στα ΝΕΑ επιμένει να κρατά ανοιχτό το «παράθυρο» αισιοδοξίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ