Μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο: Τι ισχύει τώρα για σούπερ μάρκετ, τράπεζα και δημόσιες υπηρεσίες

Τη μετακίνηση από νομό σε νομό κουβεντιάζουν κάθε μέρ δημοσιογράφοι, λοιμωξιολόγοι και κυβερνητικά στελέχη στα τηλεοπτικά παράθυρα, ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ακόμη δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο. Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση βρισκόμαστε όλοι, καθώς μπορεί να κουβεντιάζεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, όμως ακόμη δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο. Μάλιστα, ακόμη οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν τα SMS στο 13033 για να βγουν από το σπίτι.

Ένα σύστημα που όπως φαίνεται θα τελειώσει, όταν τελικά αποφασιστεί να τελειώσει και το lockdown. Τότε θα καταργηθούν τα SMS στο 13033. 

Πάντως σήμερα δεν επιτρέπειται η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο, παρά μόνο

Για να πάει κάποιος σε γιατρό ή για το εμβόλιο

Για να πάει σε μαγαζί του λιανεμπορίου, μετά από ραντεβού και με τα σχετικά έγγραφα στα χέρια του

Για να πάει σε κομμωτήριο ή για να φτιάξει νύχια

Αλλιώς, όσοιθέλουν να μετακινηθούν πρέπει να περιμένουν το Σαββατοκύριακο.

Το 5μηνο lockdown συνεχίζεται κανονικά…

Μάλιστα δεν επιτρέπειται να πάει κάποιος σε σούπερ μάρκετ έξω από το Δήμο του ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι του. Το ίδιο ισχύει για την τράπεζα, αλλά και για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ