Μετακινήσεις: Τι ισχύει για τα SMS 13033 και 13032 και τα όρια

Οι αλλαγές που ήρθαν στις μετακινήσεις έχουν μπερδέψει αρκετούς, αφού τα SMS παραμένουν στη ζωή μας, αλλά πλέον ισχύουν δύο αριθμοί και πολλές ταχύτητες τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα έφερε σημαντικές αλλαγές στις μετακινήσεις και στα SMS που πρέπει να αποστέλλονται.

Για τη μετακίνηση σε κατάστημα λιανεμπορίου οι πολίτες πρέπει πλέον να στέλνουν SMS στο 13032:

Επιτρέπεται μόνο ένα SMS στο 13032 το 24ωρο

Το SMS είναι κενό

Πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με το κατάστημα και να έχει προγραμματιστεί ραντεβού

Το SMS στο 13032 θα ανοίγει ένα χρονικό «παράθυρο» τριών ωρών για τα ψώνια

Το SMS στο 13032 δίνει τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης και τις καθημερινές

Για την επιλογή του click away πληρώνουμε υποχρεωτικά με κάρτα, όχι με μετρητά

Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κάθε περίπτωση

Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, νύχια και κομμωτήρια

Για κάθε άλλη μετακίνησηοι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν το SMS στο 13033. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός μετακίνησης στα 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας για τα εξής:

μετακίνηση σε κατάστημα προμηθειών, όπως τα σούπερ μάρκετ (κωδικός μετακίνησης 2 με SMS στο 13033)

μετακίνηση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα (κωδικός μετακίνησης 3 με SMS στο 13033)

Για τον κωδικό μετακίνησης 1, δηλαδή για μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, δεν ισχύει ο χιλιομετρικός περιορισμός. Το όριο των 2 χιλιομέτρων δεν ισχύει, επιπλέον, για τις περιπτώσεις παροχής βοήθειας ή για τη μετάβαση σε τελετή κηδείας ή για την αναγκαία μετακίνηση διαζευγμένων/σε διάσταση γονέων.

Υπενθυμίζεται ότι τα Σαββατοκύριακα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Τις καθημερινές η μετάβαση σε άλλο δήμο επιτρέπεται μόνο για μετακίνηση προς κατάστημα λιανεμπορίου -δηλαδή με το SMS στο 13032, ή για μετακίνηση σε κομμωτήριο – κέντρο περιποίησης νυχιών.

Για νύχια και κομμωτήρια ο κωδικός είναι το 6.

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ