Μειονοτικά σχολεία Ελλάδα: Νέα πρόκληση από την Άγκυρα

Χωρίς δεύτερη σκέψη απορρίπτει κατηγορηματικά το Υπουργείο Εξωτερικών τις νέες τουρκικές προκλήσεις περί “διακρίσεων” από την ελληνική πλευρά έναντι των μειονοτικών σχολείων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή το κλείσιμο 12 δημοτικών σχολείων της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις» και απαριθμώντας τα στοιχεία επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάννης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με εκπαιδευτικά ζητήματα της Μουσουλμανικής Μειονότητας:

Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις. Η Ελληνική πλευρά απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάννης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000. Την στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στη Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο 3.

Αναφορικά με όσα αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται ότι, ως γνωστό, κριτήριο αναστολής λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι η μη συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού 9 μαθητών. Πέραν των 12 μειονοτικών, μόνο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεστάλη η λειτουργία ακόμη 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων. Γεγονός που αναδεικνύει ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα.

 Αφοσίωση στη Συνθήκη της Λωζάνης

Ακόμη, οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούσαν τα δημόσια σχολεία, ενώ συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν τα μειονοτικά σχολεία έγιναν με κριτήριο τον σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάνης και, φυσικά, στον ειδικό χαρακτήρα των σχολείων αυτών. Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις όχι μόνο δεν εισάγουν διάκριση εις βάρος των μειονοτικών σχολείων αλλά αντίθετα εκπληρώνουν την υποχρέωση της Ελλάδας για την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος τους.

Η Ελληνική Δημοκρατία, κράτος δικαίου, προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου των πολιτών της. Η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση όσον αφορά την μη εκτέλεση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με 643 αποφάσεις, η εκτέλεση των οποίων εκκρεμεί.

Οι αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται, ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του εγκαλεί την Ελλάδα για το κλείσιμο 12 δημοτικών σχολείων της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και κάνει λόγο για διακρίσεις έναντι των μειονοτικών σχολείων και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καταδικάζει «την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην ‘τουρκική’ μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα μέτρα λιτότητας και τον ανεπαρκή αριθμό μαθητών». Με αυτήν την τελευταία απόφαση έκλεισαν περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μειονότητας και ο αριθμός τους μειώθηκε στα 103. Έτσι, η πολιτική της Ελλάδας να κλείσει τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μέσω ‘προσωρινής αναστολής’ έχει αποδειχθεί συστηματική», σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Καλούμε την Ελλάδα να βάλει τέλος στις διακρίσεις των μειονοτικών σχολείων»

Επίσης η Αγκυρα υποστηρίζει ότι «οι προαναφερθείσες αποφάσεις που παραβιάζουν τις διατάξεις της Ειρηνευτικής Συνθήκης της Λωζάνης αποτελούν άλλη μια ένδειξη που αντανακλά τις πολιτικές αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζονται επί δεκαετίες εναντίον των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη στον τομέα της παιδείας». «Καλούμε την Ελλάδα να βάλει τέλος στην πολιτική της που εισάγει διακρίσεις έναντι των μειονοτικών σχολείων, όπως φαίνεται στην τελευταία νομοθεσία. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει πλέον να μείνει θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Μειονότητας για δικαιώματα και δίκαιο τόσο σε διμερείς επαφές όσο και σε διεθνή φόρα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ