Μαρκέλλα Μασούρα: Πώς το Coaching βελτιώνει την επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή

Για το coaching και πώς βελτιώνει την επαγγελματική και την προσωπική ζωή μας μιλάει η Μαρκέλλα Μασούρα, Jungian Coach, εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια και επικοινωνιολόγος.

  • Το Coaching μπαίνει όλο και περισσότερο στην ζωή μας, θέλετε να μας πείτε τι είναι ακριβώς;

To Coaching είναι ένα επάγγελμα μπορεί να είναι και ένα εξαιρετικό μετα-επάγγελμα και μια εξειδίκευση στον εταιρικό χώρο, αλλά είναι για μένα πρώτα από όλα μια μοναδική στάση ζωής! 

Ακριβώς για αυτό το ερωτεύτηκα, διότι είναι μια σοφή στάση ζωής, που ξεκινάει από την στάση του “δεν-γνωρίζω”, ακούω “ενεργητικά”, αφήνομαι σε μια δημιουργική διαδικασία “χορεύω με τον συνομιλητή μου  στο εδώ και τώρα”, και στέκομαι δίπλα του κατά τέτοιο τρόπο που να του προκαλέσω την σκέψη του και να τον εμπνεύσω να μεγιστοποιήσει το προσωπική του δυναμική. 

Ο Coach θα έλεγα απλά,  μοιάζει με ένα ιδανικό συνοδοιπόρο στην πορεία την προσωπική ή την επαγγελματική ενός ανθρώπου. Γιατί ιδανικό συνοδοιπόρο; Διότι ο Coach προσκαλεί τον πελάτη του, να εξερευνήσει τον εαυτό του, τις δυνατότητες του και τις επιθυμίες του, να αντιληφθεί ποια είναι η πραγματικότητα που τον συγκρατεί από το να βγει από την ζώνη ασφαλείας του για να τολμήσει να εξερευνήσει την ζωή του μέσα από εναλλακτικές δράσεις.  Αν αυτή την μεθοδολογία επικοινωνίας μπορούσαμε να την εφαρμόσουμε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας στις σχέσεις μας θα ήταν μαγικό. 

Αντιλαμβάνεστε τώρα γιατί το ονομάζω “στάση ζωής”; Εμένα το Coaching με βοήθησε τόσο στον ρόλο μου ως μητέρα δύο μεγάλων κοριτσιών, όσο και σε όλες τις προσωπικές μου σχέσεις αλλά και στο επάγγελμα μου της ψυχοθεραπεύτριας. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως ο κάθε άνθρωπος απέναντί μας είναι μοναδικός, και πως έχει πολλαπλές κρυμμένες δυνάμεις τις οποίες είναι σημαντικό να τον βοηθήσουμε να τις ανακαλύψει. Προτρέχοντας να του βρούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, κάτι που κάνουμε συχνά και εύκολα στο όνομα της αγάπης και της φροντίδας, ή ακόμα λόγω έλλειψης χρόνου ή υπομονής, τόσο στον γονικό μας ρόλο όσο και στον φιλικό μας και στον επαγγελματικό μας, είναι σαν να κλέβουμε την δυνατότητα στον άλλον άνθρωπο να ανακαλύψει τις δικές του δυνατότητες, να αναδείξει τις δικές του δεξιότητες και να εστιάσει σε αυτές για να πορευτεί και να πετύχει τους στόχους του. 

  • “Στάση Ζωής” λοιπόν, αλλά λέτε πως είναι και επάγγελμα, μεταεπάγγελμα, ή μια ιδανική εξειδίκευση στον εταιρικό χώρο:

Ναι, το Coaching είναι ένα επάγγελμα που απευθύνεται σε υγιείς ανθρώπους και μπορεί να σταθεί σε μια ανοικτή αγορά, εφόσον ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και διέπεται από κανόνες δεοντολογίας και επαγγελματικής ηθικής. Είναι ένα μεταεπάγγελμα για όλους, από όποια επαγγελματική αφετηρία και να ξεκινούν, εφόσον στο επάγγελμα τους ασχολούνται με τον άνθρωπο και την παροχή υπηρεσίας, όπως φερ’ ειπείν για γιατρούς, δικηγόρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Είναι επίσης μια ιδανική εξειδίκευση για τους επαγγελματίες του corporate business, όπως για τους υπεύθυνους στο Human Resources ή στο Communication τμήμα  και για τους Μanagers ανεξαρτήτως αντικειμένου, που έχουν να ηγηθούν μιας ολόκληρης ομάδας. Το Coaching θα τους προσφέρει σειρά από εργαλεία, δεξιότητες και μεθοδολογίες για να μπορούν, εντός του φορέα στον οποίο εργάζονται, να βελτιώνουν την απόδοσή τους, να επιλύουν συγκρούσεις και κρίσεις αλλά και να ενισχύσουν το βαθμό ευχαρίστησης τον δικό τους αλλά και του προσωπικού τους.

  • Εσείς αντιπροσωπεύετε στην Ελλάδα τo Jungian Coaching School Greece και στις πολύ αρχές του 2021 θα ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε την δεύτερη γενεά Ελλήνων Jungian Coaches.Πως και επιλέξατε να αντιπροσωπεύσετε αυτή την σχολή και να ασχοληθείτε με αυτό, πέραν του ψυχοθεραπευτικού σας έργου σαν ψυχοθεραπεύτρια μέσω των τεχνών; 

Μετά, από μια δεκαπενταετία παραγωγική στο χώρο των επιχειρήσεων και της επικοινωνίας όπου είχα επικεντρωθεί στην εξωτερική εικόνα, στην “persona” (με όρους jungian), ήρθε η ανάγκη μου να προχωρήσω σε μία νέα φάση ζωής της “εξατομίκευσης μου” μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία και ένα πολυετή κύκλο νέων σπουδών στην ψυχολογία και την εικαστική ψυχοθεραπεία. Στη διαδρομή αυτή συνάντησα τον μεγάλο αυτό δάσκαλο και μέντορα μου, τον Dr. Avi Goren-Bar, τον οποίο εμπιστεύτηκα, και μέσα από το Jungian Coaching μπόρεσα να γεφυρώσω τις δύο μου επαγγελματικές ταυτότητες.   

Εκπαιδεύτηκα σε αυτό το πρόγραμμα στην Κωσταντινούπολη, και μαζί με την συνάδερφο μου και τότε συμμαθήτρια μου κα Μαρίλη Τοπούζογλου, αποφασίσαμε και φέραμε το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό είναι πρώτα απ’ όλα αναγνωρισμένο και διαπιστευμένο από τον διεθνή οργανισμό ICF (International Coaching Federation), διαρκεί 7 μήνες περίπου, διαιρείται σε 6 ενότητες εκπαιδευτικές (ΠαρασκευοΣαβατοκύριακα) και είναι βιωματικό στον μεγαλύτερο βαθμό κάτι που το κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και απολαυστικό! 

Η εκπαίδευσή αυτή είναι ένας συνδυασμός διανοητικής πρόκλησης με βαθιά συναισθηματική κατανόηση της θεωρίας και άμεση εφαρμογή σε πρακτικά εργαλεία που επηρεάζουν την αλλαγή της οπτικής στη ζωή, τη συμπεριφορά και την κατανόηση του τι κάνουμε και τι πιστεύουμε. Το Jungian Coaching είναι μια μέθοδος που ανέπτυξε ο Δρ. Αvi Goren Bar από το Ισραήλ, με βάση τη θεωρία του C.G Jung και αυτή η μέθοδος επιτρέπει στον Coach να αξιολογήσει, να οδηγήσει, να διευρύνει και να ενδυναμώσει τον πελάτη εξαιρετικά καλά.

  • Σε τι διαφέρει αυτή η μέθοδος από τις άλλες πρακτικά; 

– Συνδυάζει βαθιά ψυχαναλυτική γνώση η οποία μεταλλάσσεται και μεταφέρεται στον πελάτη μας μέσα από ένα πολύ φιλική και δημιουργική μεθοδολογία και από εργαλεία που μοιάζουν με επιτραπέζια παιχνίδια και με κάρτες.  Ο δάσκαλος μου ο Dr. Avi Goren Bar, λέει συχνά στην διδασκαλία του διακωμωδώντας τον ρόλο του Jungian Coach, ότι από την στιγμή που γνωρίζεις την μεθοδολογία, και ειδικότερα αφού κατακτήσεις και τον τρόπο- και τα εργαλεία του Jungian Coaching, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι περισσότερο από ένα αεροσυνοδό που προτείνει απλά “θέλετε να επιλέξετε τσάι ή καφέ;”  Τα πρακτικά εργαλεία του Jungian Coaching εμβαθύνουν την ικανότητά μας να βοηθήσουμε τους πελάτες σας, μας δίνουν μια «τρίτη διάσταση» στην κατανόηση των προβλημάτων του coachee μας. Επιπλέον, μας  μεταμορφώνουν σε προσωπικό επίπεδο καθώς και στην επαγγελματική μας εικόνα συνδεόμενοι με την μοναδική σοφία του ασυνείδητου.

Aκριβώς επειδή είναι μια μέθοδος που αντλεί από το ασυνείδητο ο Jungian Coach ξέρει να αντιμετωπίζει τόσο το ορθολογικό κομμάτι της ζωής όσο και το μη ορθολογικό, το παράλογο. Γιατί η ζωή είναι γεμάτη παράλογο και για να αντεπεξέλθουμε χρειαζόμαστε να ενεργοποιήσουμε πολλά πέραν της λογικής μας και του ορθολογικού μας όπως για παράδειγμα το  συναισθηματικό μας EQ, την διαίσθησή μας, και την δημιουργικότητά για λύσεις ‘out of the box”. Σκεφτείτε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε: πόσο μη ορθολογική είναι, o “εχθρός” είναι αόρατος και οι συνθήκες πρωτόγνωρες και χαοτικές. Πόσες δυνάμεις μας χρειάζεται να επιστρατεύσουμε για να επιβιώσουμε. Νομίζω πως ειδικά σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας και φόβου, το Coaching αλλά και μια τέτοια η εκπαίδευση μπορούν να σταθούν αρωγοί μας.

  • Σε ποιόν θα την προτείνατε αυτή την εκπαίδευση; 

Το Coaching δεν είναι σαν την ψυχοθεραπεία γιατί απαιτεί ισχυρές δυνάμεις του εγώ. Οι ισχυρές δυνάμεις του εγώ εμφανίζονται στις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου δηλαδή στα επιτεύγματα του, στην απόδοση του και στη ζωή του ως σύνολο. Το Jungian Coaching απευθύνεται σε στελέχη, υπαλλήλους, ηγέτες, ελεύθερους επαγγελματίες, υποψήφιους δεύτερης σταδιοδρομίας, επιχειρηματίες. Αυτοί θα βρουν τον Jungian Coaching μια γοητευτική, σοφή, έξυπνη και προκλητική μέθοδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πελατών τους και των συνανθρώπων τους. Μιλάμε λοιπόν για μια άμεση, γρήγορη και βαθιά προσέγγιση που την προτείνω σε κάθε μία και καθέναν που επιθυμεί να πάρει την ζωή του και τις αποφάσεις της στα χέρια του, και να ενστερνιστεί μια “νέα στάση ζωής”.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ