Λογιστές “μαϊμού”: Ο… βηματοδότης και το κινητό 

Παρίσταναν τους λογιστές, υπόσχονταν στα θύματα επιστροφές χρημάτων από την Εφορία και τους έπειθαν να κάνουν παρουσία τους αναλήψεις από τα ΑΤΜ για να πληρωθούν τα… παράβολα.

Εκεί, όμως, χρησιμοποιούσαν ένα ακόμη κόλπο, καθώς παρίσταναν και τους… καρδιοπαθείς! Ελεγαν δηλαδή στο υποψήφιο θύμα ότι επειδή λόγω πάθησης στην καρδιά τους είχαν τοποθετήσει οι γιατροί βηματοδότη, έπρεπε ο κάτοχος του λογαριασμού να κλείσει το κινητό τηλέφωνο για να μην επηρεαστεί το μηχάνημα! Ο πραγματικός λόγος ήταν για να μην μπορεί την ώρα της ανάληψης να επικοινωνήσει με τα θύματα που είχαν πειστεί κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο και τους αποτρέψει από την ανάληψη, αντιλαμβανόμενο ότι πρόκειται περί απάτης!

Στα ίχνη αυτής της συμμορίας απατεώνων, που αποτελείτο από Ρομά, μπήκαν οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Δυτικής η οποία σημειώνει ότι τα μέλη της δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διάπραξη απατών, διακεκριμένων κλοπών και ληστειών, σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Σε αστυνομική επιχείρηση, σε περιοχές της Αχαΐας και της Αττικής, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, ομάδων ΔΙ.ΑΣ και αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά.

thumbnail 1

Εξαπατούσαν από το 2015

«Όπως προέκυψε», αναφέρει η Αστυνομία «τα μέλη της οργάνωσης συνδέονταν μεταξύ τους με φιλικούς και συγγενικούς δεσμούς, δεν ασκούσαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα και είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε αυτή με σαφείς και διακριτούς ρόλους, με πολυετή και διαρκή δράση, η οποία τοποθετείται τουλάχιστον από το 2015.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης τους, προσέγγιζαν ηλικιωμένα άτομα (κυρίως γυναίκες), στα οποία συστήνονταν ψευδώς ως φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένοι συγγενών τους και με προφάσεις όπως η περαίωση οικονομικών υποθέσεων, επιστροφής ή αποζημίωσης χρηματικού ποσού από την εφορία, τους έπειθαν να παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, που παραλάμβαναν από τραπεζικά καταστήματα ή από τις οικίες τους.

Στην περίπτωση που οδηγούσαν τα θύματα στις οικίες τους και αυτά εξέφραζαν αμφιβολίες, μετέβαλαν τον τρόπο δράσης τους και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα με άλλα προσχήματα ή ακόμη και ασκώντας λεκτική ή σωματική βία. Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης κατά τη δράση τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης χρησιμοποιώντας οχήματα, τα οποία αντικαθιστούσαν συχνά. Κατά την προσέγγιση θυμάτων δε, χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα, όπου στο πρώτο επέβαινε το μέλος που τα προσέγγιζε, ενώ στο δεύτερο και σε μικρή απόσταση επενέβαιναν οι συνεργοί του, με σκοπό να επιτηρούν και να εποπτεύουν τον χώρο».

Στη συνέχεια η Αστυνομία εξηγεί τι συνέβαινε μπροστά από τα Α.Τ.Μ όπου οδηγούσαν τα θύματα και μιλούσαν για τον…βηματοδότη.

1656600720689blob

Ο… βηματοδότης και το κινητό

«Κατά τη μετάβαση σε τράπεζες, το μέλος που προσέγγιζε τα θύματα, τους ζητούσε να απενεργοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο, με το πρόσχημα ότι έχει υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά ή σε τοποθέτηση βηματοδότη, ώστε να εξασφαλίσει την ανάληψη και παράδοση των χρημάτων, χωρίς να διακόψει την πράξη κάποιο συγγενικό πρόσωπο με τηλεφώνημά του».

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι έχουν διαπράξει τουλάχιστον 46 περιπτώσεις απατών, 7 απόπειρες απάτης, 6 κλοπές και 3 ληστείες με λεία που ξεπερνά τις 300.000, ενώ από το σύνολο των περιπτώσεων οι μισές από αυτές έχουν τελεστεί το τελευταίο έτος. Μάλιστα, σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων, αρχηγικού μέλους, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για κλοπές και ληστείες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό άνω των 23.000 ευρώ, κινητά τηλέφωνα, πλήθος κοσμημάτων και προσωπικά αντικείμενα σχετιζόμενα με την παράνομη δραστηριότητά τους, τα οχήματα των δραστών, καθώς και μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης.

1656600708305blob

Σε βαθμό κακουργήματος

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμα δύο ατόμων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξης απατών, διακεκριμένων κλοπών και ληστειών κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

1656600695947blob

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ