Λέκκας: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» δεν ήταν ακραίο φαινόμενο

«Είχαμε ισχυρή βροχόπτωση με 150 χιλιοστά, αλλά σε καμία περίπτωση ακραία φαινόμενα όπως στη Μάνδρα με 300 χιλιοστά» είπε ο Ευθύμιος Λέκκας για την κακοκαιρία «Μπάλλος».

Για ισχυρή μεν βροχόπτωση, αλλά όχι για ακραία φαινόμενα μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας σχετικά με την κακοκαιρία «Μπάλλος».

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών – πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και όπως σημείωσε η ποσότητα του νερού που έπεσε ήταν «στα όρια του σχεδιασμού των έργων».

Και συμπλήρωσε: «Είχαμε υψηλή βροχόπτωση με κάποιες περιοχές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής να πλησιάζει τα 150 χιλιοστά βροχής, αλλά δεν ήταν αυτό που λέμε ακραίο φαινόμενο. Δηλαδή δεν είχαμε ύψη βροχής της τάξεως των 300 χιλιοστών όπως έγινε στη Μάνδρα πριν από 3 χρόνια. Εάν αυτά τα ύψη έπεφταν στην Αττική θα είχαμε πολλαπλάσιες επιπτώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Κέρκυρα βρέθηκαν στο επίκεντρο των καιρικών φαινομένων, ενώ σκληρά δοκιμάστηκε η πυρόπληκτη Εύβοια, όπου οι κάτοικοι είδαν να βουλιάζουν ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους που έσωσαν από τις φωτιές του καλοκαιριού, ενώ μετράει ένα νεκρό.

Ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε απροετοίμαστος παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών το προηγούμενο χρονικό διάστημα και με έκτακτη σύσκεψη το βράδυ της Πέμπτης, προσπάθησαν να αποφύγουν τα χειρότερα, τα οποία όμως είχαν παρέλθει για τις παραπάνω περιοχές.

Αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα, πολλά σχολεία έκλεισαν και νησιά βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η Ιθάκη και η Κεφαλονιά.

Στην δε Εύβοια που μετράει ακόμη τις πληγές από τις φωτιές του καλοκαιριού δοκιμάστηκε ιδιαίτερα από την κακοκαιρία «Μπάλλος». Οι κάτοικοι είδαν ό,τι είχε απομείνει από τις περιουσίες τους να βουλιάζει στα νερά και τις λάσπες, ενώ έχουν και ένα νεκρό.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε νεκρός ένας 69χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν. Ο 69χρονος άνδρας ήταν στη στάνη του και κάλεσε για βοήθεια όταν ο χείμαρρος ήταν κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν.

Αναλυτικά όσα είπε

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ