Λάρισα: Αρνητές γονείς κρατάνε εκτός σχολείου 34 παιδιά

Συνολικά 34 μαθητές μένουν μακριά από την εκπαίδευση, καθώς οι γονείς τους αρνούνται να τα στείλουν στο σχολείο.

Πληθαίνουν τα περιστατικά μαθητών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στη χρονιά, επειδή οι γονείς του αρνούνται να τα στείλουν στο σχολείο, για διάφορους λόγους γύρω από την πανδημία του κορονοϊού.

Ήδη έχουν γίνει γνωστά τέτοια περιστατικά σε Σέρρες, Κοζάνη και Ρόδο, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχουν 34 μαθητές στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα, τα οποία στερούνται την εκπαίδευσή τους λόγω των γονιών τους.

Πρόκειται για 24 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και 10 στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, των οποίων οι γονείς – αρνητές κρατούν μακριά από το σχολείο, με πολλά εξ’ αυτών να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και την χρονιά τους.

«Δεν πρέπει ούτε ένας μαθητής να βρίσκεται εκτός της σχολικής αίθουσας»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαποστόλου, πρόεδρο του Συλλόγου εκπαιδευτικών Α/βάθμιας εκπαίδευσης νομού Λάρισας, «… 24 παιδιά στην περιοχή βρίσκονται εκτός του φυσικού τους χώρου, γιατί οι γονείς τους δεν αποδέχονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την φοίτηση των μαθητών στο σχολείο.

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων κάνουν κάθε προσπάθεια να πείσουν τους γονείς να αναθεωρήσουν την στάση τους αφενός γιατί η φοίτηση είναι υποχρεωτική, αλλά αφετέρου για ψυχολογικούς, εκπαιδευτικούς και συναισθηματικούς λόγους. Δεν πρέπει ούτε ένας μαθητής να βρίσκεται εκτός της σχολικής αίθουσας».

Όπως είπε ο κ. Παπαποστόλου, το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει καταγραφή των μαθητών που δεν βρίσκονται στις αίθουσες για τους παραπάνω λόγους. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν με το διάλογο και χωρίς αντιπαλότητα να μεταπείσουν τους γονείς. Προειδοποίησε πως όσοι μαθητές συνεχίζουν να λείπουν, θα αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη.

Ο ίδιος ζήτησε να προσληφθούν περισσότεροι εκπαιδευτικού για να μικρύνουν τα τμήματα των σχολείων με πάνω από 25 μαθητές, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

«Αν συνεχίσουν να παραβαίνουν τον νόμο, επεμβαίνει η δικαιοσύνη»

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Κόπτση, Γενικό Γραμματέα, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, που μίλησε στην εκπομή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», «όταν δεν τηρείται το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού, τα παιδιά που απουσιάζουν χρεώνονται αδικαιολόγητες απουσίες.

Το κανονιστικό πλαίσιο προβλέπει πως οι διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν να ενημερώσουν τους γονείς πως είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αν συνεχίσουν να παραβαίνουν τον νόμο, επεμβαίνει η δικαιοσύνη. Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπ. Δικαιοσύνης, σκοπεύουν να αλλάξουν το ισχύον νομικό πλαίσιο, ώστε να έχουν ποινική ευθύνης όσοι δεν τηρούν την κείμενη νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, «η αντίδραση κατά των μέτρων προστασίας μειώνεται, μετά από τις παρεμβάσεις των διευθυντών των σχολείων. Η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί κανείς να την στερείται. Όπου το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με παιδαγωγικούς τρόπους, θα παρέμβει η Δικαιοσύνη».

«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοικτά»

Σχετικά με την διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία, ο κ. Κόπτσης εκτίμησε ότι είναι πολύ μικρή. «Μόλις 8 σε περίπου 80.000 χιλιάδες τμήματα. Οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί κατά 84% και μαζί με τους νοσήσαντες, το ποσοτό ανοσίας ξεπερνά το 90%. Έχει εμβολιαστεί το 44% των μαθητών 14 ως 17 ετών. Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοικτά, εφαρμόζουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους οποίους ευχαριστούμε. τόσο οι δάσκαλοι και καθηγητές, όσο και τα παιδιά, τηρούν τα μέτρα προστασίας».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ