Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/7: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 801 νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες.

Ανακοίνωσε επίσης 6 νέους θανάτους και 173 διασωληνωμένους.

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο φονική- Και πώς επηρεάζει τα εμβόλια

Η πιθανότητα να έχουμε και άλλες μεταλλάξεις το επόμενο διάστημα, είναι ισχυρή, επισημαίνει σε σχετική νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE). Ταυτόχρονα ο καθηγητής Μόσιαλος εξηγεί γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο φονική σε σχέση με τις άλλες. Αφενός, εξηγεί, επειδή είναι πολύ πιο μεταδοτική- και συνεπώς όταν έχουμε περισσότερα κρούσματα θα έχουμε φυσιολογικά και περισσότερους θανάτους- αφετέρου δε, γιατί επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα και που ήταν 100% αποτελεσματικά στη μετάλλαξη Αλφα, τώρα έχει πέσει η αποτελεσματικότητά τους στο 96-92%.

Και προσθέτει ότι όσο κυκλοφορεί ο ιός και δεν δημιουργείται τείχος ανοσίας στον παγκόσμιο πληθυσμό, τόσο θα υπάρχουν νέες μεταλλάξεις, που μπορεί να επηρεάσουν ακόμα πιό δυσμενώς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όπως λέει, “δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η επόμενη. Θα είναι για παράδειγμα πιο ήπιος και λιγότερο μεταδοτικός ο ιός; Ή θα γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός; Όλα θα εξαρτηθούν από την επιτάχυνση των προγραμμάτων μαζικών εμβολιασμών”.

Υπογραμμίζει ότι “μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί μόνο το 11,2% του πληθυσμού παγκοσμίως και μόνο το 1% του πληθυσμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Εφόσον ορισμένοι μιλούν για κοινωνίες με πολίτες ‘δύο ταχυτήτων’, ας δούμε και τις κοινωνίες που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Να δούμε τους πραγματικούς διαχωρισμούς”. Όπως αναφέρει, “μέχρι στιγμής είχαμε τρεις σοβαρές μεταλλάξεις και πολλές λιγότερο σοβαρές. Η πρώτη μετά το αρχικό στέλεχος της Κίνας, η D614G, που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη το Μάρτιο του 2020, και ακολούθησαν η ‘Αλφα και η Δέλτα. Σε 18 μήνες επομένως είδαμε τρεις μεταλλάξεις που έκαναν τον ιό πιο μεταδοτικό, χωρίς ταυτόχρονα να έχει γίνει λιγότερο επικίνδυνος.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι επικίνδυνη

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι επικίνδυνη, παρότι δεν αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου αλλά τη μεταδοτικότητα. Όσο περίεργο και να ακούγεται και ενώ δεν έχει νόημα να μπούμε σε εξισώσεις και λεπτομέρειες, μπορούμε απλά να πούμε πως είναι επικίνδυνη, γιατί είναι κατά 50-60% πιο μεταδοτική, άρα μπορεί δυνητικά να μεταδοθεί και να ευθύνεται για πενταπλάσιο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με την μετάλλαξη ‘Αλφα.

Επίσης, επηρεάζει λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Για παράδειγμα, τα εμβόλια της Pfizer και της Astra Zeneca, ενώ ήταν 100% αποτελεσματικά απέναντι στην ‘Αλφα όσον αφορά στην αποτροπή νοσηλειών και βαριών περιπτώσεων, είναι τώρα αποτελεσματικά κατά 96% και 92% αντίστοιχα”.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ