Κρούσματα σήμερα 21/9: «Έκρηξη» στα παιδιά και στη Βόρεια Ελλάδα – Έρχονται νέα μέτρα

Πέρασε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, δείτε όλα τα επερχόμενα νέα μέτρα. Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και Βορρά.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τα νεότερα στοιχεία των ειδικών, τα οποία τοποθετούν σε πρώτο πλάνο στη μεγάλη εικόνα των κρουσμάτων στα παιδιά, ανησυχούν ιδιαιτέρως της επιστημονική κοινότητα.

Παράλληλα, η Πολιτεία στρέφει το βλέμμα της προς τη Βόρεια Ελλάδα, όπου στο πρόσφατο παρελθόν θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς εξαιτίας της COVID-19. Εκεί κατέρρευσε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γεγονός που υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί εάν προκύψει μια νέα έξαρση της νόσου στη χώρα μας.

Ήδη κλιμακώνεται η αύξηση των περιστατικών COVID στην Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, η οποία ως μεγάλο αστικό κέντρο πλήττεται σημαντικά από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και τη μετάλλαξη Δέλτα.

Τα κρούσματα της νύμφης του Θερμαϊκού πλησιάζουν σε αριθμό αυτά της πρωτεύουσας, η οποία υπερτερεί σε πληθυσμό. Τη Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.126 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, έπειτα από τη διενέργεια 80.036 τεστ (PCR: 5.652, RAPID: 74.384).

Παράλληλα, το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 2,66%. Το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκέντρωσε 369 νέες μολύνσεις, η πρωτεύουσα 243 και η Θεσσαλονίκη 341. Επιπλέον, στην Κρήτη εντοπίστηκαν 88 νέα περιστατικά COVID. Επιπροσθέτως, η θανατερή νόσος COVID-19 νίκησε άλλους 39 συνανθρώπους μας, ενώ 342 ασθενείς νοσούν πολύ σοβαρά και είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων της χώρας μας.

Με δραματικό τόνο περιέγραψε όσα συμβαίνουν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής της Νίκος Καπραβέλος που από τα τέλη Αυγούστου δεν έχει ελεύθερο κρεβάτι. «Οι εξελίξεις θα είναι σαν ντόμινο. Αν δεν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς δεν θα μπορούμε σαν σύστημα υγείας να καλύψουμε τις ανάγκες» είπε ο ίδιος και δεν απέκλεισε ακόμη και οριζόντια μέτρα αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

  • Νέα έκτακτα μέτρα λόγω ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων σε παιδιά

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων κατέβηκε κι άλλο, καθώς πλέον ένα στα τρία είναι παιδιά, από ένα στα πέντε που ήταν την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Τα παιδιά αρχίζουν να πλήττονται ολοένα και περισσότερο από τη λοίμωξη που προκαλεί ο εν λόγω κορονοϊός, ακριβώς επειδή αποτελούν τους ιδανικότερους ξενιστές για τον ίδιο, διότι δεν έχουν αντισώματα.

Ειδικά εν μέσω της πλήρους κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα έναντι των υπολοίπων στελεχών του νέου κορονοϊού. Το εν λόγω παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού και η προέλασή του συνεχίζεται μέσω διαρκώς αυξανόμενων κρουσμάτων. Όπως είναι λογικό, από τη στιγμή που οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν κάνει το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2, κατά ένα τουλάχιστον αξιόλογο ποσοστό, μοιραία ο ιός προσβάλει τις ηλικιακές ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, για δύο λόγους:

– Διότι η επιδημιολογική συμπεριφορά της μετάλλαξης Δέλτα καταρρίπτει όσα ξέραμε για τον νέο κορoνοϊό, όπως επί παραδείγματι ότι η απόσταση ασφαλείας είναι δύο μέτρα και

– Επειδή τα παιδιά φαίνεται να νοσούν με μεγαλύτερη ευκολία απ’ όλα τα προηγούμενα «κύματα» της πανδημίας.

Σύμφωνα με απολύτως ακριβείς πληροφορίες του iEidiseis, ύστερα από συνεννοήσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπ. Υγείας, του Μεγάρου Μαξίμου και της ειδικής επιτροπής του υπουργείου με τους εμπειρογνώμονες, εγκρίθηκε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τριών επιπέδων, στο οποίος προβλέπεται:

– Η αύξηση των κλινών στις παιδιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ),

– Η επιστράτευση κλινών των ιδιωτικών παιδιατρικών νοσοκομείων και

– Η αξιολόγηση κλινών ενηλίκων σε ΜΕΘ για παιδιά που νοσούν.

Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Ενδεικτικά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπ. Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, το 21% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχει εμβολιαστεί, το 23% των ατόμων άνω των 50 ετών παραμένει μη εμβολιασμένο, το 25% των ατόμων άνω των 40 ετών επίσης δεν έχει εμβολιαστεί, το 28% των ατόμων άνω των 30 ετών δεν έχει εμβολιαστεί και το 32% των ατόμων άνω των 18 ετών παραμένει ανεμβολίαστο.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εικόνα σε σχέση με τους εμβολιασμούς των παιδιών. Όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, στις ηλικίες 15-17 έχει κάνει την πρώτη δόση το 35%, ενώ στις ηλικίες 12-14 ετών, το 17%.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με την εμπλοκή ιδιωτών παιδιά θα ανέβει το νέο των εμβολιασμένων παιδιών. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο χρόνος τρέχει και η καθημερινή λειτουργία των σχολείων βοηθάει στην ταχύτητα διασποράς της νόσου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ