Κρούσματα σήμερα 17/8: Δίχως τέλος η αύξηση νεκρών, διασωληνωμένων, εισαγωγών και θετικότητας

Αγωνία για την επόμενη μέρα, καθώς τα κρούσματα εκτοξεύουν τους λεγόμενους «σκληρούς» δείκτες στα ύψη.

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες (16/8), ήταν εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3.000, ωστόσο, οι δείκτες που καταδεικνύουν την πραγματική επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδα είναι αμείλικτοι.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, λοιπόν, ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα εντοπίστηκαν 2.218 κρούσματα του SARS-CoV-2. Η αναλογία λοιμώξεων-τεστ, όμως, κατέδειξε πως η θετικότητα έχει ανέλθει στο 5,78%, έναντι 3,18% που ήταν την Κυριακή.

Το συμπέρασμα είναι πως οι μολύνσεις στην χώρα μας εξακολουθούν να βρίσκονται σ’ επικίνδυνα επίπεδα και πως υπάρχουν περιοχές όπου το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει εφησυχασμούς, γεγονός που επαλήθευσαν προ ημερών και οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν στα λύματα αστικών κέντρων.

Ανησυχία στους ειδικούς δημιουργεί και η επιστροφή των εκδρομέων από τα ελληνικά νησιά. Εκεί, τα περιστατικά της νόσου COVID-19 μόνο λιγοστά δεν ήσαν – κι εντός του Αυγούστου. Έτσι, οι επιστήμονες ανησυχούν για τυχόν εξάπλωση του ιού στις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τόσο μέλη της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας με τους εμπειρογνώμονες, όσο κι επιστήμονες εκτός αυτής, απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας. Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή στους ανεμβολίαστους.

  • Δίχως τέλος η αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων

Εν τω μεταξύ, οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες έχουν πάρει την ανιούσα και δεν λένε να πέσουν. Μολονότι τη Δευτέρα είχαμε μείωση νεκρών, οι θάνατοι από τη φονική νόσο έχουν αυξηθεί αισθητά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ συνεχής είναι η αύξηση των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Χθες, ανακοινώθηκαν 13 θάνατοι και 250 διασωληνωμένοι, των ίδια ώρα που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία πληθαίνουν μέρα με τη μέρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας τείνει να πιεστεί σημαντικά.

Την κρισιμότητα της κατάστασης, εν όψει ενός φθινοπώρου που αναμένεται να είναι πάρα πολύ δύσκολο εάν δεν χτιστεί ταχύτατα το απαιτούμενο τείχος ανοσίας, καταδεικνύει η σημερινή έκκληση της Ματίνας Παγώνη.

«Δεν θα πετύχουμε το τείχος ανοσίας που είχαμε πει για το τέλος Αυγούστου. Θα προσπαθήσουμε τον Σεπτέμβριο να καλύψουμε αυτά που δεν κάναμε τον Αύγουστο», επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς.

Προσέθεσε πως υπάρχουν ηλικιακές ομάδες, ειδικά αυτές άνω των 50 ετών, που έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Απέδωσε τη μείωση της προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τις καταστροφικές πυρκαγιές, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάνε να εμβολιαστούν με τον καύσωνα ή όταν καίγονταν τα σπίτια τους».

Κάλεσε, δε, όσους γυρίζουν από τις διακοπές να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή σε πλοία και αεροπλάνα, να φορούν μάσκες, να κάνουν τεστ και για 4-5 ημέρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σπίτια τους, για να αποφύγουμε τις ενδοοικογενειακές μεταδόσεις, καθώς στα νησιά υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν τη μετάλλαξη Δέλτα.

Επέμεινε ότι δεν δικαιολογείται κόπωση στους ελέγχους, τονίζοντας ότι διανύουμε μια εβδομάδα αιχμής. «Σε 15 μέρες θα βγουν τα επιδημιολογικά στοιχεία για 6 και 8 χιλιάδες κρούσματα και άντε να τα μαζέψουμε. Θα υπάρξουν επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας. Χρειάζεται προσοχή και πολύ μεγάλος έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως μάλιστα τόνισε, δεν είναι τόσο τραγικό να φοράμε μάσκα, και χαρακτήρισε «υποτιμητική» τη συζήτηση για το θέμα της μάσκας, 18 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Υπογράμμισε ότι στα νοσοκομεία της Κρήτης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς υπάρχουν ελάχιστα κρεβάτια διαθέσιμα για ασθενείς Covid.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται σε 51%, αλλά αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν αργεί να εκτοξευθεί «επειδή έχουμε πολλές νοσηλείες σε απλές κλίνες covid και μπορεί να υπάρξουν υποτροπές και να χρειαστούν διασωληνώσεις».

Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της καθολικότητας του εμβολιασμού, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας η οποία, όπως είπε, δημιουργεί αντιδράσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ