Κρούσματα σήμερα 17/4: Αγωνία για διασωληνωμένους και νέους θανάτους στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Με όλα τα βλέμματα στην πορεία των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων ο ΕΟΔΥ.

Μπορεί η επιδημία του κορονοϊού να συρρικνώθηκε κατά 5% στην Αττική σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ωστόσο η μεγάλη αγωνία παραμένει για τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους νέους θανάτους.

Στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παρουσιάζει μια «εύθραυστη σταθεροποίηση» κάνοντας τους ειδικούς ακόμη προβληματισμένους για το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες.

Και αυτό καθώς είναι η εβδομάδα που θα κληθούν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι να λάβουν τις αποφάσεις για το τι θα γίνει το Πάσχα. Αν θα επιτραπεί ή όχι μετακίνηση εκτός νομού.

Μιλώντας, άλλωστε, στον Τ/Σ Open, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε σχετικά: «Υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση μετά από 14 μήνες στον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».

Η κυβέρνηση πάντως ποντάρει πολλά στα self tests, την αξιοπιστία των οποίων, υπερασπίζεται καθημερινά. Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, (όπως έγραψε η Έλλη Τριανταφύλλου) επικαλούνται μελέτη του Public Health England σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία, σε 1,7 εκατομμύρια τεστ στο γενικό πληθυσμό στην Αγγλία βρέθηκαν 38.000 θετικά δείγματα και από αυτά το 93% έδωσε θετικό αποτέλεσμα στον επιβεβαιωτικό μοριακό έλεγχο, ενδεικτικό ειδικότητας 99,72%, ενώ στα σχολεία της Αγγλίας αντίστοιχη μελέτη έδειξε 94,4% ευαισθησία και 99,97% ειδικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ