Κρούσματα σήμερα 13/8: Διασωληνωμένοι κι εισαγωγές «κοκκινίζουν» τις ΜΕΘ – Στα ύψη μετάλλαξη Δέλτα

Στα ύψη και σήμερα τα κρούσματα, ενώ το ΕΣΥ αρχίζει να πιέζεται κι η μετάλλαξη Δέλτα φουντώνει.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, εξακολουθεί κυμαίνεται σε πάνω από 3.500 ανά ημέρα στην Ελλάδα.

Η πολύ πιο μεταδοτική (εν συγκρίσει με το αρχικό στέλεχος του ιού και τις υπόλοιπες παραλλαγές του) μετάλλαξη Δέλτα, κυριαρχεί. Τόσο, που ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε πως σε λίγο καιρό θα σχετίζεται με το 90% των περιστατικών COVID στη χώρα μας.

Παράλληλα, το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας με τους εμπειρογνώμονες απηύθυνε έκκληση στους νέους σε ηλικία συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, εξηγώντας πως, αυτήν τη στιγμή, από εκείνους εξαρτάται περισσότεροι το κτίσιμο του πολυπόθητου τείχους ανοσίας που επιθυμούμε να κτίσουμε ως κράτος.

Σήμερα, η Ματίνα Παγώνη έθιξε ένα άλλο, εξίσου σημαντικό ζήτημα, το οποίο δημιουργεί ανησυχία στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα: αυτό της πίεσης που έχει ξεκινήσει να αυξάνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – ειδικότερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων που είναι αρμόδια για τους μολυσμένους από τον SARS-CoV-2 πολίτες.

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνο. «Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αρχίζουν και πιέζονται, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών και έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι – τα πράγματα είναι δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, διευκρίνισε πως το 97% των νοσηλευόμενων είναι δεν έχουν κάνει εμβόλιο εν μέσω της σαρωτικής αυτής πανδημίας.

Στα 3.605 ανήλθαν τα νέα κρούσματα της που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 12 Αυγούστου εκ μέρους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίστηκε, οι διασωληνομένοι με νόσο COVID-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 240, ενώ 20 ήταν νέοι θάνατοι που σημειώθηκαν στην πατρίδα μας εντός ενός εικοσιτετράωρου.

Το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκέντρωσε 938 νέες λοιμώξεις, η πρωτεύουσά μας, η Αθήνα, 600 (αύξηση: προχθές 591) και η Θεσσαλονίκη 298 (αύξηση: προχθές 284).

Ιδιαιτέρως αρνητική παρέμεινε η επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, πεντακόσια έξι (αύξηση: προχθές 468) νέα περιστατικά COVID εντοπίστηκαν στη μεγαλόνησο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ