Κρούσματα σήμερα 1/10: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο παρά πέντε και μασκαρεμένο lockdown

Όψιμες αποφάσεις για ξέπλυμα ευθυνών. Τα κρούσματα γονατίζουν ξανά το ΕΣΥ.

Έπρεπε τα κρούσματα να ανέλθουν στο μη παρέκει και η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη να ανέλθει το 90% για να ληφθούν μέτρα. Εδώ κι έναν μήνα έχει καταγγελθεί πως πάρα πολύ βαριά νοσούντες συνάνθρωποί μας έμειναν γι’ ακόμη μια φορά εκτός ΜΕΘ, δη όντες δισωληνωμένοι.

Τα lockdown που ήδη ισχύουν στις Περιφερειακές Ενότητες της Λάρισας, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης, μπορεί να είναι μασκαρεμένα ελλείψει 13033, αλλά καταμαρτυρούν την αποτυχία τη κυβέρνησης να μετριάσει το κακό, δη από τη στιγμή που τη άνοιξη δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που φώναζαν για ελεγχόμενο καλοκαιρινό άνοιγμα, με όρια και μέτρα. Ακόμη, στο Επίπεδο Κινδύνου 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη παραμένουν οι Π.Ε. Καστοριάς, Π.Ε. Δράμας, Π.Ε. Ημαθίας, Π.Ε. Ξάνθης, Π.Ε. Πιερίας, Π.Ε. Πέλλας και Π.Ε. Καβάλας.

Τώρα οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας λούζονται, τόσο την καλοκαιρινή ανεμελιά της κυβέρνησης, όσο και την αποτυχία την να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Η απαγόρευση κυκλοφορίας εντάχθηκε ξανά στην καθημερινότητά τους, όπως κι η νέα οικονομική ζημία για χιλιάδες επιχειρηματίες που πλήττονται ξανά από μέτρα. Ο φόβος της οικονομικής καταστροφής ή το λουκέτου επικρέμεται πάνω απ’ τα κεφάλια τους ως Δαμόκλειος Σπάθη.

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες ζητούν να μη γίνουν παρέλαση κι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη της 28 η Οκτωβρίου. Επιπροσθέτως, σε ολάκερη την ελληνική επικράτεια απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδήλωσης, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Πρόκειται για ένα θλιβερό γαϊτανάκι που ξετυλίγεται και ξανατυλίγεται διαρκώς με φόντο τον τραγικό αριθμό των ανθρώπων που, είτε χάνουν τη ζωή τους, είτε αποκτούν προβλήματα υγείας που θα τους ακολουθούν για όλη τους τη ζωή. Τα νέα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν την Τετάρτη ήταν 2.187, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 44, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω SARS-CoV-2 είναι 323.

Παράλληλα, ο μαύρος μαραθώνιος των κρουσμάτων συνεχίζεται, ενώ οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες παραμένουν στα ύψη. Η τραγωδία φαντάζει ατελεύτητη. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 2.187 κρούσμα. Το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκέντρωσε 579 νέες μολύνσεις, η πρωτεύουσα 406 και η Θεσσαλονίκη 325. Επιπλέον, στην Κρήτη εντοπίστηκαν 83 νέα περιστατικά COVID.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως καταγράφηκαν 44 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 και πως από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.795 θάνατοι που προκλήθηκαν από τη νόσο. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται όντες διασωληνωμένοι είναι 323 (62.8% άνδρες).

Σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, εν μέσω της επέλασης του τέταρτου κύματος της επιδημίας που ήδη πλήττει τη χώρα μας, θα έχουμε την εποχική γρίπη, αλλά και άλλους αναπνευστικούς ιούς, τονίζει η επιστημονική κοινότητα. Οι εν λόγω ιοί είναι προ των πυλών και συγκεκριμένα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τις επόμενες εβδομάδες. Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κορονοϊό «πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης».

Οι υγειονομικές αρχές θα ζητήσουν μετ’ επιτάσεως τον αντιγριπικό εμβολιασμό όλων των ευπαθών ομάδων, δηλαδή, όλων των άνω των 60 ετών, αλλά και όσων ανήκουν σ’ ευπαθείς ομάδες ή έρχονται σε καθημερινή επαφή με βρέφη και ηλικιωμένους. Η πιθανή συνύπαρξη του ιού της γρίπης και του νέου κορονοϊού σε άτομο που πάσχει από υποκείμενα νοσήματα, φαντάζει ως σενάριο ταινίας τρόμου.

Ταυτοχρόνως, αυξάνονται τα κρούσματα της COVID-19 σε παιδιά, ύστερα από το άνοιγμα των σχολείων με διά ζώσης εκπαίδευση. Τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων σφραγίζονται λόγω περιστατικών COVID, τα οποία πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο στα πιο μεγάλα αστικά κέντρα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμά πως τα παιδιατρικά νοσοκομεία θα πιεστούν και υπολογίζει πως στο εγγύς μέλλον το 40% των κρουσμάτων θα είναι παιδιά, τα οποία κινδυνεύουν ακόμη και με long COVID.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ