Κραυγή αγωνίας από τη διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»: Δεν υπάρχει ελπίδα

Η Μηλίτσα Μπιτζάνη αποκαλύπτει ότι τέσσερις ασθενείς στο ΓΝΘ «Παπανικολάου» είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Πέρυσι, όμως, είχαμε την ελπίδα ότι θα βγει το εμβόλιο. Φέτος δεν υπάρχει ελπίδα», είπε για τις αντοχές των υγειονομικών.

Τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της χώρας και τις δραματικές εξελίξεις στην πανδημία σχολίασε η πνευμονολόγος – εντατικολόγος, συντονίστρια διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο ΓΝΘ «Παπανικολάου», Μηλίτσα Μπιτζάνη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

«Είμαστε πάνω από το 100% στη ΜΕΘ. Νοσηλεύουμε πλέον τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένους εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας: κάποιους σε αίθουσα χειρουργείου και άλλους ακόμη και στην ίδια την απλή κλινική covid», είπε χαρακτηριστικά η πνευμονολόγος- εντατικολόγος και πρόσθεσε: «Να γίνει ξεκάθαρο ότι μένουν εκτός ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχει πουθενά κλίνη για να μεταφερθούν (σ.σ. όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ). Δεν υπάρχουν κενές κλίνες σε άλλα νοσοκομεία ούτε της Θεσσαλονίκης, ούτε της περιφέρειας». Αν χρειαστεί, πρόσθεσε η ίδια, κάποια περιστατικά θα διακομιστούν στη Λαμία ή και στην Αθήνα».

Προσωπικό από Αθήνα για τις ΜΕΘ του «Ελλάδα 1821»

Σήμερα το πρωί και οι 30 κλίνες ΜΕΘ covid στο «Παπανικολάου», ήταν γεμάτες, ενώ δρομολογείται η λειτουργία – για τις ανάγκες covid – άλλων 6 κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά της επιτροπής «Ελλάδα 1821».

Για τη στελέχωσή τους, όπως ανέφερε η κυρία Μπιτζάνη, «χτες βράδυ ήρθαν τέσσερις συνάδελφοι από Αθήνα» και έτσι θα αυξηθούν σε 36 οι ΜΕΘ covid στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να «αδικούνται» οι non covid ασθενείς.

Απαντώντας δε σε ερώτηση για τις κλίνες ΜΕΘ που παρέμεναν μέχρι σήμερα ανενεργές, η συντονίστρια – διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο ΓΝΘ «Παπανικολάου» τόνισε πως «είναι εύκολο να ανοίγουμε μονάδες, αλλά δύσκολο να τις επανδρώσουμε». Όπως η ίδια εξήγησε, «το πρόβλημα είναι ότι προκηρύσσονται θέσεις, αλλά δεν υπάρχουν αιτήσεις. Κι αυτό είναι το πιο δύσκολο, δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό».

Προς το παρόν το «Παπανικολάου» εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετεί τα non covid περιστατικά και δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία των τακτικών ιατρείων. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Μπιτζάνη, αν συνεχιστεί το κύμα της πανδημίας με την ίδια ένταση «μοιραία θα οδηγηθούμε» σε μονοθεματικό νοσοκομείο.

Πολύ βαριά περιστατικά

Αναφερόμενη στην κλινική εικόνα των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο «Παπανικολάου» η συντονίστρια- διευθύντρια Α’ ΜΕΘ τόνισε πως η πλειονότητα είναι άνω των 50 ετών, «υπάρχουν όμως και 40αρηδες».

Πρόκειται για «πάρα πολύ βαριά περιστατικά. Δεν έχουν καμία σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύαμε πέρυσι τέτοιον καιρό. Μάλιστα έρχονται με σημαντικές βλάβες στα πνευμόνια που είναι πολλές φορές μη αναστρέψιμες».

Στα όρια να φτάσουμε στον περσινό Νοέμβριο

Επίσης η κυρία Μπιτζάνη χτύπησε το «καμπανάκι» όσον αφορά στις αντοχές του ΕΣΥ τονίζοντας πως «είμαστε στα όρια του να φτάσουμε στον περσινό Νοέμβριο».

Και συγκλονίζει με την απάντησή της για τις αντοχές των υγειονομικών. «Το προσωπικό έχει ξεπεράσει τις αντοχές του πάρα πολλές φορές. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο. Πέρυσι, όμως, είχαμε την ελπίδα ότι θα βγει το εμβόλιο. Φέτος δεν υπάρχει ελπίδα. Η ελπίδα είναι στα χέρια των συμπολιτών μας που δεν δείχνουν υπευθυνότητα».

Πηγή: grtimes.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ