Κουκουλοφόρος ΕΡΤ: Ο Σπύρος Γραμμένος έφερε ταραχή – Τι λένε οι στίχοι που “πάνε” στη Βουλή

Η εμφάνιση του Σπύρου Γραμμένου σε εκπομπή της ΕΡΤ και ένα από τα τραγούδια που είπε προκάλεσαν την αντίδραση του Θανάση Πλεύρη και του Δημήτρη Μαρκόπουλου, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή. Την αντίδραση των δύο βουλευτών της ΝΔ προκάλεσε το τραγούδι «Μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος», το οποίο τραγούδησε ο Σπύρος Γραμμένος. Κάτι που, σύμφωνα με τους κ.κ. Πλεύρη και Μαρκόπουλο «δεν συνάδει με το ήθος της δημόσιας τηλεόρασης». Ο Σπύρος Γραμμένος εμφανίστηκε στην εκπομπή «Φλερτ» της ΕΡΤ την περασμένη Δευτέρα (12 Απριλίου), μίλησε για τον νέο δίσκο του και ερμήνευσε κάποια από τα τραγούδια του. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της παρουσίας του στην εκπομπή, η παρουσιάστρια Νάντια Κοντογεώργη του ζήτησε να πει ένα τελευταίο τραγούδι. Αίτημα της αρχισυντάκτριας, όπως του μετέφεραν οι συντελεστές της εκπομπής, ήταν να ερμηνεύσει το «Μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος».

«Α, ωραία, θέλει να το κλείσουμε το μαγαζί», απάντησε με χιούμορ ο Σπύρος Γραμμένος και όταν άρχισε να τραγουδά φαινόταν να είναι σε αμηχανία, όπως και οι συντελεστές της εκπομπής.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των δύο βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι με την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν να μάθουν αν «θα υπάρξει έλεγχος για το περιεχόμενο της εκπομπής προκειμένου να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που προκαλούν την κοινή γνώμη». Στο κείμενο οι κ.κ. Πλεύρης και Μαρκόπουλος σχολιάζουν ότι ο τραγουδιστής «με προκλητικό τρόπο και από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης που τροφοδοτείται από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών», ερμήνευσε κατόπιν επιθυμίας της αρχισυντάκτριας τραγούδι «με το οποίο εξυμνούσε και εξωράιζε τη δράση αυτουργών παραβατικών πράξεων παρόμοιων με αυτές που οδήγησαν στον εμπρησμό και τη δολοφονική επίθεση στη Marfin, στέλνοντας λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση».

Ποια είναι η αρχισυντάκτρια

Από τα βέλη τους δεν γλίτωσαν ούτε οι συντελεστές της εκπομπής, καθώς οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι «με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους η παρουσιάστρια και οι συμπαρουσιαστές της εκπομπής συμμετείχαν στην προσβλητική αυτή ενέργεια επαναλαμβάνοντας κατά διαστήματα τους στίχους». Σύμφωνα με το The Toc, η αρχισυντάκτρια και δημοσιογράφος εδώ και 34 χρόνια, Γιώτα Παπά έχει ήδη ενημερώσει τους συνεργάτες της, αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις της. Συγκεκριμένα, φέρεται να εξέφρασε την απορία της για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα.

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών

«Εξύμνηση και εξωραϊσμός της δράσης των κουκουλοφόρων σε εκπομπή της ΕΡΤ την ώρα που ανοίγει εκ νέου ο φάκελος για την υπόθεση της Marfin. Σύμφωνα με την από 31-3-2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από την Εισαγγελία Αθηνών διετάχθη, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν. Όπως είναι γνωστό, από τον εμπρησμό με μολότοφ του υποκαταστήματος της εν λόγω τράπεζας στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010, έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα.

Και ενώ αυτή η πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο επανέρχεται στο προσκήνιο προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη, σε εκπομπή της ΕΡΤ συνέβη κάτι που δεν συνάδει με το ήθος της δημόσιας τηλεόρασης. Πιο συγκεκριμένα, στην εκπομπή «φλερτ» της ΕΡΤ στις 12-4-2021 παρουσιάστηκε τραγουδιστής που με προκλητικό τρόπο και από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης που τροφοδοτείται από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών ερμήνευσε, κατόπιν επιθυμίας της αρχισυντάκτριας της εκπομπής, τραγούδι με το οποίο εξυμνούσε και εξωράιζε την δράση αυτουργών παραβατικών πράξεων παρόμοιων με αυτές που οδήγησαν στον εμπρησμό και την δολοφονική επίθεση στη Μαρφίν, στέλνοντας λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Οι στίχοι του επίμαχου τραγουδιού εχουν ως εξής

«Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος, μαμά, μπαμπά είμαι κακό παιδί. Μαμά, μπαμπά, στην τσάντα έχω μπουκάλια, μαμά, μπαμπά, στην τσάντα έχω στουπί. Ποιος έχει την βενζίνη, ποιος έχει την ευθύνη, ποιος έχει τα πλακάτ, ποιος θα βαράει τα ΜΑΤ, ποιος έχει δικηγόρο, ποιος έχει μαρκαδόρο, ποιος έχει το κουτί με τα Maalox, ποιος, ποιος. Μαμά, μπαμπά, μην τους δικαιολογείτε, μαμά, μπαμπά δεν τα έσπασα εγώ.

Μαμά, μπαμπά, τα έσπασαν ασφαλίτες, μαμά, μπαμπά, το δέντρο έκαψα εγώ. Φάγαμε χημικά, σπάσαμε μπατσικά, μπήκαμε στο μετρό, πήραμε το στενό, τους ρίξαμε αυγά, πέτρες πολλή μπογιά, μα κράταγαν ασπίδες τα….. Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος. Μαμά, μπαμπά, είμαι κακό παιδί. Μαμά, μπαμπά, τις τράπεζες βαρούσα, μαμά, μπαμπά, τις έβριζες και εσύ». Σαν να μην έφτανε αυτό, με την στάση τους και την συμπεριφορά τους, η παρουσιάστρια και οι συμπαρουσιαστές της εκπομπής συμμετείχαν στην προσβλητική αυτή ενέργεια, επαναλαμβάνοντας κατά διαστήματα τους παραπάνω στίχους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα υπάρξει έλεγχος για το περιεχόμενο της εκπομπής προκειμένου να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που προκαλούν την κοινή γνώμη;».

Σπύρος Γραμμένος: Το τραγούδι μου είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής

Έως τώρα η Ένωση Εργαζομένων της ΕΡΤ, με ανακοίνωσή της καταδίκασε τη στάση των δύο βουλευτών, κατηγορώντας τους για ευθεία επίθεση στην ελευθεροτυπία και την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Ο Σπύρος Γραμμένος σχολίασε την κατάσταση καλεσμένος στο κανάλι “Κόντρα” το βράδυ της Παρασκευής. “Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί εγώ αυτό το τραγούδι δεν το είχα καταχωρίσει. Τώρα καταχωρήθηκε και δεν μπορούν να μου το κλέψουν! Είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής” είπε χαρακτηριστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ