Κορωνοϊός: Ανησυχεί η αύξηση των διασωληνωμένων -Προβληματισμός με την κίνηση στους δρόμους

Με τα Χριστούγεννα να απέχουν μόλις ένα 24ωρο, η χθεσινή εικόνα στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό, παρατείνει την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα τις επόμενες ημέρες.

Οι εκκλήσεις για «οικογενειακά Χριστούγεννα» γίνονται από την αρχή του μήνα τόσο από τους λοιμωξιολόγους, όσο και από την κυβέρνηση, ωστόσο τα δύο παραπάνω στοιχεία από την χθεσινή ημέρα επισκιάζουν την όποια αισιοδοξία υπάρχει μετά την μείωση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι σε 495, έπεσε ο μ.ο ηλικίας θνησιμότητας

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε αργή, αλλά σταθερή μείωση στους διασωληνωμένους, που από πάνω από 600 που ήταν στην αρχή του Δεκεμβρίου (622 στις 3 Δεκεμβρίου) έφτασε να κατέβει κάτω από τους 500. Το τελευταίο 24ωρο ωστόσο υπήρξε μία νέα -μικρή ωστόσο- αύξηση καθώς από 491, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 495.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν 62 νέοι θάνατοι, αλλά το ανησυχητικό στατιστικό είναι πως οι θάνατοι σε ηλικίες από 40 έως 64 ετών, αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο 24ωρο (12 θάνατοι).

Την 1η Δεκεμβρίου ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ανέρχονταν σε 80 έτη, ενώ πλέον έχει πέσει στα 79. Στο ίδιο διάστημα 286 άνθρωποι στις ηλικίες 40-64 ετών και 17 σε ηλικίες 18-39 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 937 κρούσματα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα (853), με την Αττική και την Θεσσαλονίκη να δείχνουν αύξηση (261 η Αττική, 212 η Θεσσαλονίκη), την ώρα που οι υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας, είχαν καταγεγραμμένα λιγότερα από 40 κρούσματα, δείχνοντας τάσεις μείωσης.

Στη Δυτική Αττική, που βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρού lockdown καταγράφονται 28 νέες μολύνσεις, ενώ στην Κοζάνη 31. Στη Λάρισα καταγράφονται 37 νέες διαγνώσεις και στην Ξάνθη 22.

Κορωνοϊός: Ανησυχεί η αύξηση των διασωληνωμένων -Προβληματισμός με την κίνηση στους δρόμους
Κορωνοϊός: Ανησυχεί η αύξηση των διασωληνωμένων -Προβληματισμός με την κίνηση στους δρόμους

Εικόνες συνωστισμού και μποτιλιαρίσματος

Τα στοιχεία της αύξησης αυτής των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έρχονται να συνδυαστούν με τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε τα τελευταία 24ωρα στο Σύνταγμα, αλλά και τις χθεσινές εικόνες του απίστευτου μποτιλιαρίσματος στο κέντρο της πόλης και τον Κηφισό, που μόνο… lockdown δεν θυμίζουν. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν εδώ και μέρες πως φοβούνται ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στις γιορτές και η κινητικότητα αυτή προκαλεί νέα ανησυχία.

Εκτός από τις εικόνες με πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα, χθες τα καταστήματα στην Ερμού γέμισαν κόσμο, όπως και οι γύρω δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Ιδια ήταν η κατάσταση και στην Βαρβάκειο καθώς ο κόσμος αποφάσισε να βγει και να κάνει τα ψώνια του, με τις εικόνες να θυμίζουν… κανονικά Χριστούγεννα.

Στον Κηφισό σχηματίστηκε ουρά χιλιομέτρων και στα δύο ρεύματα, ενώ δεν διέφερε η κατάσταση στο κέντρο και γύρω από αυτό, όπου η κίνηση στους δρόμους ήταν ανυπόφορη για πολλούς οδηγούς.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ