Κικίλιας: Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός των 18-29 ετών – Ο παράγοντας Johnson & Johnson

«Από αρχές έως μέσα Ιουνίου εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις θα εμβολιάζουμε και τους 18-29 ετών», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας. Τι είπε για τον εμβολιασμό των μαθητών, το AstraZeneca, την ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών και τον θηλασμό.

Ο Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών μέσα στον Ιούνιο, τονίζοντας πως το υπουργείο Υγείας βρίσκεται εν αναμονή της επιβεβαίωσης των παραδόσεων από την Johnson & Johnson. «Από αρχές έως μέσα Ιουνίου εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις θα εμβολιάζουμε και τους 18-29 ετών», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1. 

Σειρά αναμένεται να πάρουν, χωρίς να αναφέρει ημερομηνίες, οι μαθητές, οι οποίοι θα ξεκινήσουν όπως όλα δείχνουν εμβολιασμένοι τη νέα σχολική χρονιά, κάτι το οποίο είπε και την περασμένη Παρασκευή. «Καταρχάς με το εμβόλιο της Pfizer το οποίο παίρνει έγκριση τώρα», είπε χαρακτηριστικά. Και πιο συγκεκριμένα αναμένεται η έγκρισή του εμβολίου της Pfizer από τον ΕΜΑ για τις ηλικίες 12-15, καθώς για ηλικίες άνω των 16 ετών έχει ήδη πάρει έγκριση.

AstraZeneca

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, στις παραγγελίες του οποίου βάζει τέλος η Ε.Ε. μετά τον Ιούνιο, τόνισε πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα. Επαναλαμβάνοντας πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο», υπογράμμισε πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια, επισημαίνοντας πως η έγκρισή του – όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.- έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας.

«53 εκατ. Ευρωπαίοι έχουν κάνει αυτό το εμβόλιο. Η ζημιά έχει γίνει από έξω προς τα μέσα», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου. Αναφερόμενος στις πιθανές παρενέργειες, υπογράμμισε πως είναι απειροελάχιστες, φέροντας ως παράδειγμα πως πιθανότητα να πάθει θρόμβωση έχει και μία γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή ένας καπνιστής.

Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα

Ο υπουργός Υγείας είπε πως πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς «υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί», ωστόσο άφησε «παράθυρο» άρσης του μέτρου μόνο για τους εξωτερικούς χώρους.

Ό,τι εμβόλιο θέλουν οι 30-44 – Μέσα στον Ιούνιο όλοι οι ενήλικοι

Ο Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε πως όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για την ηλικιακή ομάδα 30-44 κι αυτό θα γίνει από το τέλος του μήνα. ««Όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44 θα ανοίξουν στο τέλος του μήνα στην πλατφόρμα, με ό,τι εμβόλιο θέλουν», τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως «μέσα στον Ιούνιο θα υπάρχει καθολική δυνατότητα εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες».

Self test και θηλασμός

Αναφορικά με κάποια προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των self tests (π.χ. κάποιοι μαθητές θα χάσουν ένα τεστ για την ερχόμενη Δευτέρα), δεσμεύτηκε πως θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και διαβεβαίωσε πως «Ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε», ενώ σε ό,τι αφορά στον θηλασμό είπε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα εμβόλια και τον θηλασμό».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ