Καύσωνας: Ώρα μηδέν για το πιο καυτό κύμα του φετινού καλοκαιριού – Τι λένε οι ειδικοί

Κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα όσον αφορά στο νέο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας.

Οι μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή των πολιτών, καθώς οι θερμοκρασίες που έρχονται είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Την ώρα που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα προστασίας για να προστατεύσει τους ανθρώπους.

Ολοταχώς για ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών

Ο υδράργυρος αυτόν τον Αύγουστο πρόκειται να σκαρφαλώσει πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου, με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, να διευκρινίζει πως το πρώτο τριήμερο του μηνός δεν θα είναι απλώς ιδιαιτέρως καυτό, παρά θα μείνει και στην Ιστορία, με τις θερμοκρασίες ρεκόρ που θα σημειωθούν.

Μιλώντας στο iEidiseis, ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, επεσήμανε πως τη Δευτέρα 2 Αυγούστου η θερμοκρασία θα ξεπερνά τους 45 βαθμούς.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος υπογραμμίζει πως θα καταρριφθούν πολλά ρεκόρ διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών σε μέρη της Ελλάδας.

«Κατά τη γνώμη μου στον τωρινό καύσωνα ίσως να μην παρατηρηθούν πολλά ρεκόρ κατάρριψης των απολύτως μέγιστων θερμοκρασιών, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν πολλά ρεκόρ διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορες περιοχές της χώρας», λέει χαρακτηριστικά.

Ο καύσωνας δοκιμάζει την Αττική

Εν τω μεταξύ, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως η Αττική θα δοκιμαστεί και προγιγνώσκει πως ο υπάρχων καύσωνας θα έχει διάρκεια συνολικά 12 ημέρες. Πιο αναλυτικά, στην Αττική θα επικρατήσουν οι εξής μέγιστες θερμοκρασίες ανά ημέρα:

 • Παρασκευή: 41-42°C
 • Σάββατο: 41-42°C
 • Κυριακή: 40-41°C
 • Δευτέρα: 43-44°C
 • Τρίτη: 42-43°C
 • Τετάρτη: 42-43°C

Ο κ. Καλλιάνος προβλέπει και αυτός πως ετούτους ο καύσωνας, «πιθανότατα, θα μείνει στην Ιστορία» και ταυτοχρόνως υπολογίζει πως θα «εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους στην Ιστορία». Χαρακτηρίζει, δε, ως death valley τις παρακάτω περιοχές, όπου ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο»:

 • Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας
 • Θεσσαλικός κάμπος
 • Πεδινή Φθιώτιδα – Ευρύτερη περιοχή Λαμίας
 • Νότιο τμήμα Ηπείρου – Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα
 • Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) – Πέριξ του Αγρινίου
 • Κωπαΐδα Βοιωτίας – Ευρύτερη περιοχή Θήβας
 • Κεντρική Εύβοια – Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας
 • Πεδιάδα Ηλείας – Ευρύτερη περιοχή Πύργου
 • Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)
 • Λακωνικός κάμπος – Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης
 • Αργολικός κάμπος – Άργος, Ναύπλιο
 • Δυτική Αττική
 • ΒΑ Κορινθία – Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου
 • Ανατολική Ρόδος
 • Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

https://www.facebook.com/meteo.kallianos/posts/2001738243311350

Δεκαπενταύγουστος με βίαιες βροχοπτώσεις και κυκλώνες

Την ίδια στιγμή, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για καύσωνα αγνώστου διάρκειας και προειδοποιεί πως είναι πιθανό να τον ακολουθήσουν «βίαια» καιρικά φαινόμενα.

«Το είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη όπου τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ακολούθησαν βίαιες βροχοπτώσεις. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μια τέτοια ακολουθία καιρικών φαινομένων συμβεί και στη χώρα μας κοντά στις 15 Αυγούστου και μετά.

Εξαιτίας διαφορετικής θερμοχωρητικότητας οι θάλασσες λειτουργούν σαν τεράστιες αποθήκες θερμότητας – ενέργειας. Αυτό μπορεί για την ώρα να μην μας απασχολεί θα το συναντήσουμε όμως σύντομα μπροστά μας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά ή ακόμη και κυκλωνικές καταστάσεις.

Το ζήσαμε πέρυσι με τον μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε τη χώρα μας αρκετά πιθανό να το δούμε και φέτος.

Γενικότερα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα πολλά χρόνια μιας και η φύση προσπαθεί να αντισταθμίσει με αυτόν τον τρόπο έντονες διαταραχές στο θερμοκρασιακό προφίλ της για τις οποίες διαταραχές η επιστήμη προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία ή τις αιτίες και σίγουρα σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο η ανθρώπινη δραστηριότητα», σημειώνει ο μετεωρολόγος.

https://www.facebook.com/klearhos.marousakis/posts/4125393197528810

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους

 • Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα

Εγκύκλιο με τους δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους δικαιολογείται η μη προσέλευσή τους στην υπηρεσία τους εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, λόγω των συνθηκών καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, θεωρείται δικαιολογημένη για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας, η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα:

 • Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα
 • Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
 • Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία
 • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα
 • Έγκυοι

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, οι προϊστάμενοι μπορούν να επιτρέψουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα. Τονίζεται δε πως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε, το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να λάβουν τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα αλλά και να μειώσουν την απασχόληση τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες, δηλαδή μεταξύ 12:00 και 16:00, όπου κριθεί απαραίτητο.

Συγκεκριμένα, εφίσταται η προσοχή στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και συστήνεται μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των παραπάνω ωρών.

Μείωση ωραρίου ή και παύση εργασιών συστήνεται και σε εργαζόμενους σε υπαίθριες εργασίες.

Δείτε την εγκύκλιο αναλυτικά:

ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ