Καύσωνας-meteo.gr: Οι περιοχές που έσπασαν το φράγμα των 43 βαθμών Κελσίου

Οι περιοχές που «ψήθηκαν» από τον καύσωνα σήμερα Παρασκευή 30/7.

Στον κλοιό του καύσωνα βρίσκεται από χθες η χώρα, με τις αποπνικτικές θερμοκρασίες να παραμένουν και το Σαββατοκύριακο αλλά και την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το meteo μάλιστα, η κορύφωση αναμένεται την Δευτέρα, όπου ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τοπικά ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, την Παρασκευή 30/7, ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 107 σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 43,3 βαθμοί Κελσίου.

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

μετεο 1

Κολυδάς: Επικίνδυνος ο καύσωνας με μεγάλη διάρκεια, κορύφωση τη Δευτέρα

Νέα προειδοποίηση για τον καύσωνα και τον κίνδυνο που έχει αυτός για τους πολίτες ήρθε σήμερα από την έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Πολιτική Προστασία, δια στόματος του Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά. Ο κ.Κολυδάς τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της ΕΜΥ με ασφάλεια φτάνουν μέχρι και την Παρασκευή όπου θα σημειωθούν θερμοκρασίες 42-44 βαθμών Κελσίου ενώ κατά τόπους δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει ακόμη περισσότερο.

Όπως σημείωσε η κορύφωση του φαινομένου το οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο θα σημειωθεί τη Δευτέρα προς Τρίτη με ελαφρά πτώση την Τετάρτη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η θερμοκρασία δεν θα παραμείνει σε πολύ υψηλές τιμές.

Αναλυτικά τόνισε:

«Ήδη από τις Αρχές της εβδομάδας σας έχουμε πληροφορήσει για ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται επικίνδυνο καθώς θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια. Οι πρώτες εκτιμήσεις μας με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 80% είναι για την ερχόμενη Παρασκευή και κάθε τόσο θα αναθεωρούμε ενδεχομένως και τα επίπεδα των θερμοκρασιών και τα επίπεδα στα όρια του καύσωνα που θα διαρκέσει.

Από πλευρά ΕΜΥ θα εκδίδουμε ανά τριήμερο τις μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα το επόμενο τριήμερο θα φτάνουν τα όρια των 42-44 βαθμών χωρίς να αποκλείεται σε τοπικό επίπεδο ακόμη και να τους ξεπεράσουμε. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζει μεγάλη εμμονή γιατί είναι τέτοια η ροή της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας όπου οι αέριες μάζες λόγω της κυκλοφορίας του αέρα μεταφέρει πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής στην περιοχή μας ενώ παράλληλα υπάρχει ένα πεδίο υψηλών πιέσεων που έχει καθοδικές κινήσεις και ανεβάζει περισσότερο τη θερμοκρασία. Η κορύφωση του κύματος αυτού είναι Δευτέρα προς Τρίτη, από εκεί και μετά υποχωρεί αλλά παραμένει υψηλά.»

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνας: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να μην πάνε για δουλειά λόγω καύσωνα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ