Καύσωνας: Ακάθεκτος με 45άρια και σήμερα – Η πρόγνωση των μετεωρολόγων

Ο ισχυρός παρατεταμένος καύσωνας θα δώσει και σήμερα μέγιστες θερμοκρασίες στους 43-45 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με το meteo. Η πρόγνωση Σάκη Αρναούτογλου και Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Με 45άρια και ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς συνεχίζει ο καύσωνας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr θα σημειωθούν σήμερα μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 43-45 βαθμών Κελσίου, ενώ πολύ υψηλός διατηρείται ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, τουλάχιστον έως αύριο, Πέμπτη 5 Αυγούστου.

Σάκης Αρναούτογλου: Πότε τελειώνει ο καύσωνας

Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου, από τις 12-13 Αυγούστου θα υπάρξει νέα πτώση θερμοκρασίας και θα γίνει αισθητή σε όλη την Ελλάδα.

«Από τις 12-13 Αυγούστου και μετά επανέρχεται η θερμοκρασιακή ομαλότητα σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία!
Μετά την σχετική πτώση της θερμοκρασίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, πρόσκαιρη δείχνει η άνοδος της θερμοκρασίας στις 9-10 Αυγούστου καθώς θα πρέπει αυτή να ξαναπέσει σταδιακά μετά τις 11 Αυγούστου η οποία πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει όμως πιο αισθητή σε όλη τη χώρα κυρίως από τις 12- 13 Αυγούστου και μετά!», αναφέρει.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη μέρα

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι η Παρασκευή θα είναι πολύ επικίνδυνη μέρα. «Ενισχύονται οι βοριάδες σε Ιόνιο και Αιγαίο, θα λειτουργούν σαν καταβάτες αυτοί οι βοριοδυτικοί άνεμοι στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας και θα έχουμε και καταιγίδες από Θεσσαλία και πιο βόρεια. Αυτές, είναι πιθανό να είναι ξηρές καταιγίδες, δηλαδή να μην πέφτει βροχή, αλλά οι κεραυνοί να δημιουργήσουν μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει πυρκαγιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Με βάση τον καναδικό πυρο-μετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα σε:

  • Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Θεσσαλία, και κατά τόπους σε Μακεδονία και Θράκη.

Η αυριανή ημέρα αναμένεται εξίσου επικίνδυνη, με πολύ υψηλή επικινδυνότητα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και ειδικότερα σε:

  • Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Θεσσαλία, Μακεδονία, και κατά τόπους στη Θράκη.

Για ακόμη μία φορά, το meteo επισημαίνει ότι οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Γι’ αυτό, απευθύνει εκ νέου έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ