Καθηγητής Γκίκας: Μόνο αν τηρηθούν τα μέτρα θα γίνει άρση της καραντίνας τέλος Ιανουαρίου

Στο τέλος Ιανουαρίου σηματοδοτεί τη χαλάρωση των μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοιό ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr, τότε χρονικά, σύμφωνα με τα υπάρχοντα μαθηματικά μοντέλα, οι νοσηλείες στις ΜΕΘ αναμένεται να πέσουν κάτω από τις 200, ένας ασφαλής αριθμός για την άρση της καραντίνας. Αυτό βεβαίως αν τηρηθούν τα μέτρα κατά τη διάρκεια των εορτών και δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα.

400 κρούσματα στις ΜΕΘ μέχρι τα Θεοφάνεια

«Έχουμε δει στην επιτροπή τα μαθηματικά μοντέλα, από τις αρχές Δεκεμβρίου, που δείχνουν ότι με ένα Rt (δείκτη μεταδοτικότητας) στο 0,7 ή 0,8 για να πέσουμε κάτω από τα 400 κρούσματα στις ΜΕΘ θα πρέπει να περάσουμε τα Θεοφάνεια. Για να πέσουμε κάτω από τα 200 θα πρέπει να φτάσουμε στο τέλος του Ιανουαρίου. Τότε νομίζω, όταν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ είναι κάτω από 200 θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε. Αυτό βεβαίως αποτελεί προσωπική πρόβλεψη στηριγμένη όμως στα επιστημονικά δεδομένα», σχολιάζει ο κ. Γκίκας.

Θέλουμε χαμηλό φορτίο στη χώρα όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί

Η πτώση των κρουσμάτων, όπως λέει, θεωρείται αναγκαία για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα μας. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Θέλουμε το πεδίο ελεύθερο όταν αρχίσει ο εμβολιασμός. Επιθυμούμε μία καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όχι μόνο για ιατρικούς λόγους αλλά και για επιχειρησιακούς. Το εμβόλιο μπορεί να φανεί χρήσιμο στους υγιείς και όχι σ’ αυτούς που νοσούν ή έχουν μολυνθεί από τον ιό και παραμένουν ασυμπτωματικοί. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα. Όσοι έχουν μολυνθεί δε θα έχουν λόγο να εμβολιαστούν».

Ο κ. Γκίκας εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι οι εμβολιασμοί θα εξελιχθούν με βάση το πρόγραμμα. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι αυτή η μικρή καθυστέρηση στον αριθμό των εμβολίων θα συνεχιστεί σε βάθος του χρόνου. Μέχρι το τέλος του Μαρτίου ελπίζουμε να έχουν εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Από εκεί και πέρα θα προστεθούν και τα άλλα εμβόλια π.χ. της Moderna και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εκτιμούμε ότι θα έχει εμβολιαστεί ο κρίσιμος αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται για να αποκτήσουμε ανοσία», αναφέρει.

Οι μεταλλάξεις μας πάνε μισό βήμα πιο πίσω

Αναφορικά με τη μετάλλαξη ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κάνει λόγο για ένα «παζλ» που αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολο. Όπως λέει: «η κατάσταση στην Αγγλία με τον κορωνοιό μας φέρνει μισό βήμα πιο πίσω. Είμαστε σε αστάθεια αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα γι’ αυτό που συμβαίνει. Πιθανότατα όμως δε θα επηρεάσει την κλινική εξέλιξη της νόσου. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμη αν αυτή η μετάλλαξη αφορά σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Στην Αγγλία πολλοί άνθρωποι νόσησαν ταυτόχρονα και αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σκεφτούν ότι αυτό το στέλεχος προκάλεσε την αυξημένη συχνότητα των νέων κρουσμάτων. Δεν έχει όμως αποδειχτεί. Μπορεί να οφείλεται και στην απελευθέρωση του κόσμου λόγω των Χριστουγέννων».

Τέλος, σχολιάζοντας αν η μετάλλαξη έχει φτάσει και στη χώρα μας ο κ. Γκίκας ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. «Δεν είμαστε βέβαιοι αν η μετάλλαξη έχει φτάσει σ’ όλη την Ευρώπη. Ελπίζουμε πως όχι και προσπαθούμε να καθυστερήσουμε αυτή την άφιξη. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αν επεκταθεί σ’ όλη την Ευρώπη να μη φτάσει και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και έχουμε λάβει μέτρα. Αυξήσαμε τη δυσκολία του να μπει κανείς στη χώρα, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβάλλαμε δέκα μέρες καραντίνα και υποχρεωτικά τεστ στη χώρα αποχώρησης και άφιξης».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ