Καταλήψεις στα σχολεία: Ολιγομελή τμήματα και κατάργηση της ΕΒΕ ζητούν οι μαθητές

Ακόμα δεν ξεκίνησε η σχολική χρονιά και ήδη η μαθητική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό με αρκετές καταλήψεις σε Γυμνάσια και κυρίως σε Λύκεια να πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, όπως στον Βόλο, την Πάτρα, την Λαμία, το Ρέθυμνο και φυσικά στην Αττική.

Έξω από το το κτήριο που στεγάζεται το 2ο και 3ο Γυμνάσιο και 2ο και 3ο Λύκειο Νέας Σμύρνης βρέθηκε το συνεργείο του Mega με τους μαθητές να έχουν τοιχοκολλήσει τα αιτήματα τους. Μεταξύ άλλων ζητούν κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στα Πανεπιστήμια, ολιγομελή τμήματα, αλλάγή του πρωτοκόλλου 50%+1 για το κλείσιμο τμήματος λόγω κορονοϊού και αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των σχολείων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη όλοι στους δρόμους!

Ραντεβού στους δρόμους δίνουν οι μαθητές όλης της χώρας τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, διεκδικώντας να μην μείνουν και φέτος απροστάτευτοι από την πανδημία μέσα σε ένα σχολείο – εκπαιδευτικό κέντρο.

Όπως αναφέρει η Συντονιστική, «οι πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων απέδειξαν πως τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης πως “τα σχολεία φέτος θα λειτουργούν κανονικά” είναι παραμύθια».

Καλά πήγε και αυτό!

«Μας έχετε γυρίσει σε ένα καταπιεστικό αγχωτικό σχολείο. Τρέχουμε από το σχολείο στα φροντιστήρια, από τα ιδιαίτερα σε διάβασμα για να καλύψουμε τα τεράστια κενά που έχουμε όλοι μας.

Βρισκόμαστε σε ένα “αγνώριστο σχολείο”. Το άλλαξε η πανδημία των 4 νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση. Μας έχετε τρελάνει! ΕΒΕ, ελάχιστες επιλογές στο μηχανογραφικό, Τράπεζα Θεμάτων, περισσότερες εξετάσεις από το Γυμνάσιο! Εμείς όμως θέλουμε επιπλέον βοήθεια, όχι επιπλέον εξετάσεις!».

«Επιλέξατε να παίζετε πάλι με τη ζωή και το δικαίωμά μας στη μόρφωση! Ετοιμαστείτε να μας αντιμετωπίσετε και φέτος! Ξεκινάμε!», απαντάνε οι μαθητές!

«Η κυβέρνηση νομίζει πως έχει βρει ένα νέο “κολπάκι” για να μας τρομοκρατεί: Τη λειτουργία του webex όταν ένα σχολείο κάνει κατάληψη. (Παρεμπιπτόντως δεν σας ένοιαξε να λειτουργεί το webex πέρσι τόσο πολύ, όταν μαθητές δεν είχαν μικρόφωνα, κάμερες κ.τ.λ., ούτε τώρα τους νοιάζει για τους μαθητές που αρρωσταίνουν με Covid, μόνο για να μην κάνουμε κατάληψη σας πείραξε!).

Κ. Κεραμέως; Να σας θυμίσουμε πως πέρσι μας φέρατε εισαγγελείς, αστυνομία, μας ρίξατε χημικά, συλλάβατε μαθητές και πάλι δεν μας σταματήσατε. Νικήσαμε: Παγώσαμε για λίγο ακόμα την Τράπεζα Θεμάτων, το περιορισμό στο μηχανογραφικό, έγιναν ορισμένες προσλήψεις καθηγητών και καθαριότητας.

Για να τα καταφέρουμε και φέτος πρέπει να:

1. Γίνουν εδώ και τώρα εκλογές στα 15μελή. Να βγουν αγωνιστές μαθητές που να μπορούν να εκπροσωπήσουν το σχολείο, να έχουν διάθεση να παλέψουν μαζί και με άλλα σχολεία για να γίνεται η φωνή μας πιο δυνατή.

2. Συντονιστούμε περισσότερα σχολεία σε κάθε δήμο, πόλη, ακόμα και σε επίπεδο χώρας. Για να οργανώνεται καλύτερα ο αγώνας μας, να μην “σταματά” με την πρώτη επίθεση της κυβέρνησης.

3. Βρεθούμε μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς για να αγωνιζόμαστε από κοινού! Μαθητικά Συμβούλια – Σύλλογοι Γονέων και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών να είναι ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!

4. Οργανωθούν καλά ΑΠΟ ΤΩΡΑ οι πρώτες τοπικές μαθητικές πορείες και η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΟΚΤΩΒΡΗ!».

Συγκεκριμένα, οι μαθητές διεκδικούν:

1. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο ούτε αυτή ούτε η Τράπεζα Θεμάτων.

2. Κάλυψη των μεγάλων κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του υπουργείου.

3. Κανένα κενό σε καθηγητές. Τώρα προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά.

4. Σχολικές εκδρομές τον Οκτώβρη, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.

5. Να διδάσκονται ΞΑΝΑ στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. σχέδιο).

6. Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ στους μαθητές και τους γονείς μας για τον εμβολιασμό. Προσλήψεις σχολικών γιατρών.

7. Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία σε όλους τους μαθητές χωρίς διαχωρισμό, όχι μόνο σελφ τεστ.

8. Ολιγομελή τμήματα με αξιοποίηση περισσότερων κατάλληλων αιθουσών για μάθημα.

9. Εδώ και τώρα προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

10. Η τρομοκρατία του webex δεν θα περάσει. Οι καθηγητές να είναι μαζί μας σε αυτό και όχι απέναντι!».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ