Κακοκαιρία: Πότε θα «χτυπήσει» την Αθήνα με καταιγίδες και χαλάζι

Όχι ένα, αλλά δύο βαρομετρικά χαμηλά προερχόμενα από την Ιταλία και τα Βαλκάνια επηρεάζουν την Ελλάδα, με κύμα κακοκαιρίας, το οποίο εκδηλώνεται με – κατά τόπους – ισχυρά φαινόμενα, έντονες καταιγίδες, ακόμα και χιονοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία σχετίζεται με δύο βαρομετρικά χαμηλά, τα κέντρα των οποίων, το απόγευμα της Παρασκευής (20/01), απείχαν 1.100 χιλιόμετρα. Μάλιστα, τα φαινόμενα της Παρασκευής (20/01) οφείλονταν κατά κύριο λόγο στο χαμηλό των Βαλκανίων ενώ, από τη νύχτα της Παρασκευής (20/01), τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και κατόπιν στην υπόλοιπη χώρα οφείλονται κυρίως στο χαμηλό της Ιταλίας.

kakokairia varometrika hamila
Πηγή: meteo.gr | Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο καιρός στην Αττική σήμερα (21/01)

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια). Με άλλα λόγια, στην Αττική βροχοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες και μετά το μεσημέρι. Μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και καταιγίδες ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Ο καιρός σήμερα (21/01)

Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει πολλές περιοχές της χώρας και, το Σάββατο (21/01), ισχυρά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου και στην Ήπειρο μέχρι νωρίς το απόγευμα, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το απόγευμα, καθώς και από το μεσημέρι στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα, το βράδυ, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Επίσης, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-1.000 μέτρα).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ημερήσια πρόγνωση της ΕΜΥ, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, στα δυτικά και στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας θα είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις προβλέπεται να σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 με 1.000 μέτρα). Εξασθένηση των φαινομένων επίκειται από το απόγευμα και από τα δυτικά.

Πάντως, οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 8. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και έτσι θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα 17 με 18.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 7 με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές, εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές και τα φαινόμενα, από το μεσημέρι, θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική, στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 με 1.000 μέτρα).
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 με 1.000 μέτρα).
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 8 με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, χιόνια θα πέσουν στα κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες που, από το μεσημέρι, θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια έως 8.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 8 με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Σε ισχύ το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Επισημαίνεται ότι, την Παρασκευή (20/01), επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που είχε εκδοθεί την Τετάρτη (19/01) και βρίσκεται σε ισχύ έως και την Τρίτη (24/01), προειδοποιώντας για ισχυρά – κατά τόπους – φαινόμενα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Σάββατο (21/01) προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και στην Ήπειρο μέχρι νωρίς το απόγευμα, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το απόγευμα, καθώς και από το μεσημέρι στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, το βράδυ, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Επίσης, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-1.000 μέτρα).

Όσον αφορά στην Κυριακή (22/01), αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι στη Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και από το απόγευμα της Κυριακής στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο. Επίσης, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Πάντως, τη Δευτέρα (23/01), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο έως το βράδυ, καθώς και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και στη Θράκη και, από το βράδυ, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ακόμα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα).

Η προοπτική του καιρού για την Τρίτη (24/01) αναφέρει ότι πρόσκαιρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην κεντρική και στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ