Κακοκαιρία: Νέα πρόγνωση από την ΕΜΥ – Αγριεύουν τα φαινόμενα, πού χρειάζεται προσοχή

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από την Παρασκευή (20/01) αγριεύει και έτσι, το Σάββατο (21/01), η ΕΜΥ οδηγήθηκε στην επικαιροποίηση των έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού, το οποίο εκδόθηκε την Τετάρτη (19/01), και τίθεται σε ισχύ μέχρι και την Τρίτη (24/01).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, για σήμερα (21/01) προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο μέχρι νωρίς το απόγευμα, στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι το απόγευμα, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ακόμα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Όσον αφορά στην Κυριακή (22/01), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι και από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Επίσης, τη Δευτέρα (23/01), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως το βράδυ, από τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Η προοπτική για την Τρίτη (24/01) αναφέρει ότι πρόσκαιρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται πως θα εκδηλωθούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία.

Πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία την Αττική

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια). Με άλλα λόγια, στην Αττική βροχοπτώσεις θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι του Σαββάτου (21/01), καθώς τότε αναμένεται ότι θα εκδηλωθούν και καταιγίδες ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Ο καιρός σήμερα (21/01)

Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει πολλές περιοχές της χώρας και, το Σάββατο (21/01), ισχυρά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου και στην Ήπειρο μέχρι νωρίς το απόγευμα, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το απόγευμα, καθώς και από το μεσημέρι στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα, το βράδυ, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Επίσης, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-1.000 μέτρα).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ημερήσια πρόγνωση της ΕΜΥ, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, στα δυτικά και στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας θα είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις προβλέπεται να σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 με 1.000 μέτρα). Εξασθένηση των φαινομένων επίκειται από το απόγευμα και από τα δυτικά.

Πάντως, οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 8. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και έτσι θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα 17 με 18.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 7 με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές, εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές και τα φαινόμενα, από το μεσημέρι, θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική, στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 με 1.000 μέτρα).
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 με 1.000 μέτρα).
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 8 με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, χιόνια θα πέσουν στα κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες που, από το μεσημέρι, θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια έως 8.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 8 με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ