Ηλίας Μόσιαλος: – Πότε περιμένουμε την κορύφωση της Όμικρον 5

Για την πορεία της πανδημίας, τους εμβολιασμούς αλλά και την κατάσταση με τις νέες μεταλλάξεις μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος, καλεσμένος στην εκπομπή «Αταίριαστοι».

Σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής υγείας του LSE, θα υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες. Βέβαια, όπως υποστήριξε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κρούσματα μέσα στον Αύγουστο.

Όπως είδαμε και στην Πορτογαλία, το πέμπτο κύμα με την Όμικρον 5 ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, η κορύφωση έγινε έναν μήνα μετά, αλλά εξακολουθούν ακόμα να έχουν 4 με 6 χιλιάδες μολύνσεις την ημέρα.

Η κορύφωση έγινε έναν μήνα μετά. Περίπου κάτι τέτοιο περιμένουμε να γίνει και στην Ελλάδα, περίπου προς τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ωστόσο θα υπάρχουν διαφορές στα περιστατικά στη νότια με τη βόρεια Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Όμικρον 5 κυριαρχεί ήδη στο νότο, αλλά όχι στα βόρεια.

Για τις αυξημένες επαναμολύνσεις, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η ηλικία, αλλά το πόσες δόσεις εμβολίου έχει κάνει κάποιος, αν δηλαδή κάποιος δεν έχει λάβει την ενισχυτική δόση και έχει περάσει καιρός από τη δεύτερη. Σίγουρα είναι μεγάλη η πιθανότητα στους 60 και αν που δεν έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση, που επιβάλλεται σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Παράλληλα, σημείωσε πως 92% όσων μπαίνουν στις ΜΕΘ είναι άνω των 70 ετών και για τους θανάτους το 90% αφορά τους άνω των 70 και το 70% στους άνω των 80, ενώ αντίθετα τα κρούσματα σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες είναι κάτω του 15%.

Αν δεν προστατευτούν οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, δυστυχώς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξημένους θανάτους, υπογράμμισε ο Ηλίας Μόσιαλος. Επίσης, τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι πολύ σημαντικό οι άνω των 60 να κάνουν την 4η δόση.

Δείτε όσα είπε ο Ηλίας Μόσιαλος

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ