Γιώργος Τράγκας: Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ «πάγωσαν» ξαφνικά το 2004 – Αποκαλύψεις για εικονικές αποδείξεις

Το «κουβάρι» της αμύθητης περιουσίας του Γιώργου Τράγκα και της προέλευσής της προσπαθούν να ξετυλίξουν οι αρχές, την ώρα που όλο και περισσότερες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχει προχωρήσει στη δέσμευση των ακινήτων, των τραπεζικών λογαριασμών, των ράβδων χρυσού και όλων όσων διαπιστώθηκε πως ήταν στο όνομα, τόσο του εκλιπόντα, όσο και της συζύγου του.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, πλέον οι εισαγγελικές Αρχές επικεντρώνονται στους ελέγχους που γίνονταν στο παρελθόν για φοροδιαφυγή στον Γιώργο Τράγκα και σταμάτησαν ξαφνικά μετά τις εκλογές του 2004.

Ωστόσο, το γιατί «πάγωσαν» οι έλεγχοι είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν βρίσκει απάντηση. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πρώην γενικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Δημήτρη Μπατζελή, ο οποίος αποκάλυψε στο κανάλι του Αμαρουσίου ότι είχαν ξεκινήσει έρευνες και είχε διαπιστωθεί αγορά βίλας στην Κέρκυρα μέσω offshore. Σύμφωνα με τον κ. Μπατζελή όλα σταμάτησαν μετά τις εκλογές του 2004 και την αποχώρησή του.

«Το 2003 από το ΣΔΟΕ έγινε έλεγχος στις επιχειρήσεις του κ. Τράγκα. Διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις, ΦΠΑ και ΦΜΥ, οι οποίες μαζί με τις υπερημερίες έφτασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης είχαμε διαπιστώσει αγορά, μέσω offshore εταιρείας, βίλας στη βόρεια Κέρκυρα, η οποία απεδείχθη ότι ήταν ιδιοκτησίας του κ. Τράγκα. Ημασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ελέγχους πόθεν έσχες και απόκρυψης εισοδήματος, οι οποίοι μετά τις εκλογές του 2004 και μετά την αποχώρησή μου δεν προχώρησαν. Εκφράζω την απορία μου, ότι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα και όχι μετά θάνατον» είπε ο κ. Μπατζελής στον ΑΝΤ1.

Μεγάλη Βρετανία: Η έδρα… 141 εταιρειών στο ίδιο ακίνητο

Στο Σάουθ Γούντφορντ του ανατολικού Λονδίνου φέρεται να είναι η έδρα της εταιρείας που είχε ο Γιώργος Τράγκας και είναι πίσω από τις αγοραπωλησίες των «χρυσών» ακινήτων. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, στο ίδιο κτήριο που βρίσκεται η εν λόγω εταιρεία φέρονται να έχουν την έδρα τους 141 εταιρείες.

Ο Γιάννης Τράγκας, ο μεγάλος γιος του δημοσιογράφου ζητάει διαφάνεια. «Κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή έρευνας. Η έρευνα και η διαφάνεια είναι το ζητούμενο. Από τα θέματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητα θα μπορούσαν να έχουν αντίλογο μόνο από την πλευρά του εκλιπόντος και δημιουργούν σε όλους μας το παράπονο γιατί αυτά δεν έλαβαν χώρα εν ζωή του εκλιπόντος» δήλωσε ο δικηγόρος του Γιάννη Τράγκα, Νίκος Αγαπηνός.

Από την πλευρά της η Μαρία Καρρά δηλώνει πως δεν είναι αυτή στην οποία πρέπει να στραφούν οι έρευνες και πως η ίδια δεν έχει λάβει μέρος σε καμία παράνομη πράξη. Επίσης αναμένεται να προσφύγει κατά της διάταξης με την οποία δεσμεύτηκε η προσωπική της περιουσία.

Νέες αποκαλύψεις για εικονικές αποδείξεις σε επιχειρηματίες

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA, ο γνωστός εκδότης φέρεται να έδινε εικονικές αποδείξεις σε επιχειρηματίες. Με αυτό τον τρόπο, ο δημοσιογράφος προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα ποσά που λάμβανε.

Ειδικότερα, έπειτα από καταγγελίες που είχαν φτάσει στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είχε γίνει γνωστό ότι ο Γιώργος Τράγκας φέρεται να απειλούσε με δημοσιεύματα επιχειρηματίες και τους ζητούσε μεγάλα χρηματικά ποσά, ορισμένες φορές και με τη μορφή «μηνιάτικου» για να μην δυσφημήσει τις εταιρείες τους.

Γι’ αυτές τις συνεννοήσεις, όταν παραλάμβανε ποσά από επιχειρηματίες, ο Γιώργος Τράγκας εξέδιδε εικονικές αποδείξεις από ένα μπλοκ αποδείξεων, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει μια εικόνα νομιμοφάνειας των εσόδων που είχε από αυτές τις συναλλαγές.

Όπως φάνηκε από τα στοιχεία που προσκόμισαν στις Αρχές οι επιχειρηματίες, αυτές οι αποδείξεις δεν είχαν πάνω τους κάποιο φορολογικό στοιχείο, ήταν ουσιαστικά εικονικές αποδείξεις.

Παράλληλα, στο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αναφέρεται ρητά ότι ο Γιώργος Τράγκας έχει υποπέσει στο αδίκημα της εκβίασης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2018, μία από τις συστημικές τράπεζες απευθύνθηκε στις Αρχές, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ύποπτες συναλλαγές στους λογαριασμούς του Γιώργου Τράγκα, χωρίς ωστόσο να διερευνηθεί κάτι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ