Πότε φτιάχνει ο καιρός: Θερμή «γλώσσα» από την Ισπανία φέρνει ζέστη και στην Ελλάδα

Ο καιρός θα παραμείνει άστατος για λίγες ημέρες ακόμη, όμως θα δώσει τη «σκυτάλη» σε ένα σημαντικό κύμα ζέστης, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Σάκη Αρναούτογλου. Ο κ. Αρναούτογλου υποστήριξε για τον σημερινό καιρό ότι αναμένονται τοπικές μπόρες στα νότια τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Θεσσαλία έως και τη βορειοανατολική Στερεά. Στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια χώρα τα σύννεφα θα είναι λιγότερα, ενώ κάποιες συννεφιές αυξημένες θα σχηματιστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε περιοχές της ανατολικής Κρήτης. Το απόγευμα της Πέμπτης ο καιρός θα ανοίξει, με μικρή πιθανότητα καταιγίδων στα Επτάνησα.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος επισήμανε ότι την Παρασκευή θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, πλην βόρειων τμημάτων όπου αναμένονται τοπικές συννεφιές και τοπικές μπόρες. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, το Σάββατο θα είναι πιο ασταθής ο καιρός, με βροχές να αναμένονται σε Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα αλλά και σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου. Την Κυριακή, προσέθεσε, η αστάθεια θα περιοριστεί μεταξύ Χαλκιδικής, νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας και Σποράδων. Στη συνέχεια ο καιρός θα φτιάξει.

Η θερμή «γλώσσα» από την Ισπανία

Τη Δευτέρα το σκηνικό του καιρού θα αρχίσει σταδιακά να αλλάζει. Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, η Δευτέρα θα ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια, με μικρή πιθανότητα τοπικών φαινομένων στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη. Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες υπογράμμισε ότι την Παρασκευή θα κυμανθούν τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, ενώ το Σάββατο θα υποχωρήσουν, με την Κυριακή να είναι πιο δροσερή.Από τη Δευτέρα αναμένεται αρχικά μια μικρή άνοδος του υδραργύρου που σχετίζεται με το έντονο κύμα ζέστης στην Ιβηρική χερσόνησο.

«Βλέπουμε μια πολύ θερμή γλώσσα στην Ισπανία που έχει την τάση να κινηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα αρκετά βόρεια, να φτάσει μέχρι το Λονδίνο και σχεδόν όλη τη Γαλλία. Δεν αποκλείεται η Γαλλία να δει θερμοκρασίες κοντά στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου και καθώς αυτή η θερμή μάζα θα κινείται το Σαββατοκύριακο ανατολικότερα και βορειοανατολικότερα ίσως φτάσει βόρεια Γερμανία και Πολωνία. Πολλά προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στις γερμανόφωνες χώρες, ακόμη και πάνω από 37 με 38 βαθμούς, ή και 39 και 40 τοπικά το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία» υποστήριξε ο κ. Αρναούτογλου.

Έρχονται 37άρια και στην Ελλάδα

Όπως εξήγησε, αυτή η θερμή μάζα θα κινηθεί ανατολικότερα από τη Δευτέρα. Το αποτέλεσμα είναι να φέρει ένα κύμα ζέστης στην Ελλάδα προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 35, 36 και τους 37 βαθμούς, με την κορύφωση του φαινομένου να αναμένεται το διήμερο της Πέμπτης και Παρασκευής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ