Φωτιά στην Αττική: Γιατί δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά εκατοντάδες μικροεστίες

Την ώρα που ο πύρινος όλεθρος συνεχίζει το καταστροφικό του έργο στην Αττική από το μεσημέρι της Τρίτης (19/7) έως και σήμερα Τετάρτη, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας κάνει την ανάλυσή του όσον αφορά στη μεγάλη φωτιά που μαίνεται.

«Έχω δει ανθρώπους να παρασύρονται από τους ανέμους», τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας αναφέροντας ότι ο άνεμος διαφοροποιείται συνεχώς, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. Όπως είπε ήταν πολύ γρήγορη η εξάπλωση της πυρκαγιάς.

«Έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολη περίπτωση δασικής πυρκαγιάς σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή», είπε σημειώνοντας πως προέχει η ασφάλεια των πολιτών.

Το χαρακτηριστικό της φωτιάς στην Αττική

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, «σε αυτήν την πυρκαγιά δεν έχουμε ένα ενιαίο μέτωπο που επελαύνει με πάρα πολύ μεγάλη δύναμη σε ένα πολύ μεγάλο μήκος. Εδώ λόγω του ανέμου και της φύσης της καύσιμης ύλης έχουμε εκατοντάδες μικροεστίες από τις καύτρες που εκτοξεύονται σε μεγάλο ύψος και διασπείρονται σε μεγάλη έκταση. Κατά τις 5:00 το πρωί λίγο πριν χαράξει είδα τουλάχιστον 15 τέτοιες περιπτώσεις ανάφλεξης σε διάφορα σημεία».

«Κρατήθηκε η φωτιά ούτως ώστε να μην πάει προς τη βόρεια Πεντέλη. Στην περίπτωση που συνέβαινε οι επιπτώσεις και η καταστροφή θα ήταν μεγάλες» ανέφερε και πρόσθεσε «η φωτιά μπορεί να ξεκίνησε από εμπρησμό, αμέλεια ή ο,τιδήποτε άλλο. Ήταν πολύ γρήγορη η εξάπλωση της φωτιάς», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ