Φωτιά στη Ζήρια: H πρόγνωση της εξάπλωσης από το Αστεροσκοπείο (Βίντεο)

Το σύστημα IRIS 2.0 και πως το Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, προέβλεψε πως θα κινηθεί η φωτιά στη Ζήρια. Ένα σημαντικό εργαλείο στα «χέρια» της Πυροσβεστικής.

Ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Αστεροσκοπείου Αθηνων/meteo.gr για τις φωτιές και πως θα εξαπλωθεί ένα πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με τους Θ.Γιάνναρο, Κ. Λαγουβάρδο, Β. Κοτρώνη στο ακόλουθο βίντεο παρουσιάζεται η πρόγνωση που παρείχε το IRIS 2.0 για τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Ζήρια (Αχαΐα) το μεσημέρι του Σαββάτου, 31 Ιουλίου 2021, κατόπιν ενεργοποίησης του από το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ).

Η προβλεπόμενη πορεία των πύρινων μετώπων αναπαρίσταται με τις κόκκινες αποχρώσεις, ενώ με τη λευκή γραμμή απεικονίζεται η περίμετρος της πυρκαγιάς όπως αυτή χαρτογραφήθηκε την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 στις 12:30 από την υπηρεσία Copernicus EMS.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η σύγκριση μεταξύ της προβλεπόμενης (κόκκινο) και της πραγματικής (μαύρο) περιμέτρου της πυρκαγιάς την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 στις 12:30. Όπως φαίνεται, υψηλός είναι ο βαθμός συμφωνίας μεταξύ της πρόγνωσης που παρείχε το IRIS 2.0 και της πραγματικής εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Μέρος της υπερεκτίμησης της εξάπλωσης της πυρκαγιάς αποδίδεται στο γεγονός πως το IRIS 2.0 δε λαμβάνει υπόψη του τις προσπάθειες κατάσβεσης και ελέγχου. Υπό αυτή την έννοια, η πληροφορία που παρέχεται από το IRIS 2.0 αφορά το χειρότερο σενάριο κατά το οποίο η φωτιά εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.

IRIS20 ΖΗΡΙΑ

Το IRIS 2.0 αποτελεί τη νέα, σημαντικά αναβαθμισμένη έκδοση του IRIS, ενός συστήματος για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών που ανέπτυξε και υλοποιεί επιχειρησιακά το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ από το 2019 μέχρι και σήμερα. Συγκρινόμενο με τον προκάτοχο του, το IRIS 2.0 έχει αναβαθμιστεί ώστε να παρέχει λεπτομερέστερη πληροφορία (50 x 50 m) για την αναμενόμενη κίνηση των πύρινων μετώπων (με βάση την τοπογραφία, τον καιρό, και την καύσιμη ύλη), λαμβάνοντας πάντα υπόψη του τις πολύ σημαντικές αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της φωτιάς και του καιρού («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»). Πιο σημαντικά ωστόσο, το IRIS 2.0 μπορεί σήμερα να παρέχει προγνωστική καθοδήγηση για την αναμενόμενη συμπεριφορά πυρός μιας δασικής πυρκαγιάς. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της πρόσφατης πυρκαγιάς στη Ζήρια (Αχαΐα), όπου το IRIS 2.0 ενεργοποιήθηκε από το ΠΣ και παρείχε εντός 30’ 6ωρη πρόγνωση συμπεριφοράς και εξάπλωσης, και εντός 70’ την αντίστοιχη 24ωρη πρόγνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ