Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνεται κι άλλο χωριό – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο νησί

Εκκενώνεται αυτή την ώρα και το χωριό Μαριτσά. Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο.

Την προληπτική εκκένωση του χωριού Μαριτσά αποφάσισαν πριν από λίγο οι αρμόδιες υπηρεσίες που προσπαθούν να κατασβέσουν τη φωτιά στο νησί της Ρόδου.

Η απόφαση πάρθηκε διότι μέχρι αυτή την ώρα, λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν έχει σβηστεί εστία πυρκαγιάς που υπάρχει στην Περιοχή «Κερωνιάτης».

Σύμφωνα με το news.rodos-island.gr, νέες αναζωπυρώσεις εκδηλώθηκαν στη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο σε δύο μέτωπα.

ΦΩΤΙΑ

Ο αέρας, που δυνάμωσε από το μεσημέρι και μετά, αναζωπύρωσε τα μέτωπα, το ένα προς Μαριτσά και το άλλο προς Θολό.

Ήδη επιχειρούν όλα τα εναέρια μέσα, τρία αεροπλάνα και δυο ελικόπτερα μαζί με πεζοπόρες δυνάμεις και οχήματα που έχουν ενισχυθεί σημαντικά από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μετά από προσπάθεια ελέγχθηκε το μέτωπο προς Θολό και τώρα είναι ανοιχτό αυτό προς Μαριτσά.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Εν τω μεταξύ, μάχη για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων και των διάσπαρτων μικρών εστιών πυρκαγιάς που υπάρχουν, εξακολουθούν να δίνουν μέχρι αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές στο νησί της Ρόδου.

Η πυρκαγιά από το πρωί δεν έχει επεκταθεί, υπάρχουν όμως αρκετές εστίες στον χώρο όπου αναπτύχθηκε την Κυριακή, μεταξύ των χωριών Θολού, Μαριτσών και Ψίνθου.

ΦΩΤΙΑ

Όλη τη διάρκεια της ημέρας για την αντιμετώπιση της υπήρχαν συνεχείς ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έντονη κινητοποίηση από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που ενισχύθηκαν μάλιστα με οχήματα και προσωπικό από άλλες περιοχές της χώρας.

Οι ρίψεις νερού αυτή την ώρα έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή «Κερωνιάτης» στο χωριό Μαριτσά όπου εξακολουθεί να υπάρχει μία εστία φωτιάς.

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές πρόκειται να μείνουν σε επιφυλακή όλη τη διάρκεια της νύκτας για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα, οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από την κοιλάδα των Πεταλούδων ενώ χρειάστηκε να εκκενωθούν τρεις οικισμοί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο Δημοτικές Ενότητες

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν οι Δημοτικές Ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή στο νησί.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, ήτοι έως και 01 Φεβρουαρίου 2022.

  • Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ:

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δημοτικές Ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 01-08-2021 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 01 Φεβρουαρίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ