Φονικό στη Χίο: Έσπασαν τα «ισόβια» για τον Αιγύπτιο

Συγκλονιστικά τα στοιχεία της δικογραφίας για το φονικό στη Χίο το 2016. Η απολογία του 36χρονου.

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Μυτιλήνης «έσπασαν» τα ισόβια» για τον 36χρονο –σήμερα- Αιγύπτιο, που το 2017 καταδικάστηκε από το μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου, για ανθρωποκτονία με πρόθεση.

Θύμα ήταν ο 32χρονος τότε ομοεθνής του με τον οποίο είχαν έρθει μαζί από την Τουρκία στη Χίο, αφήνοντας την Αίγυπτο, για ένα καλύτερο μέλλον και έμειναν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών Σούδας Χίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που παρουσιάζει το iΕidiseis ο 36χρονος ανέφερε ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα απέναντι στην «άδικη και παρούσα επίθεση που δέχτηκε από τον … -θανόντα- και από ακόμα ένα άτομο».

Όπως υποστήριξε το προηγούμενο βράδυ από την ανθρωποκτονία, δηλαδή στις 22/6/2016 τα δύο αυτά πρόσωπα τον χτύπησαν.

«Με χτύπησαν αλύπητα- δύο εναντίον ενός- και με είχαν πετάξει στη θάλασσα ενώ ήμουν μεθυσμένος με κίνδυνο να πνιγώ, επειδή νόμιζαν ότι λέρωσα με φαγητό τη σκηνή τους».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το επόμενο πρωί ήταν και πάλι μεθυσμένος καθώς από το αστυνομικό τμήμα μέχρι και τον καταυλισμό είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ.

«Όταν έφτασα ήταν η ώρα του πρωινού και έψαχνα φαγητό. Πήρα από τη σκηνή μου ένα μαχαίρι της κουζίνας για να κόψω ψωμί και γενικά τα τρόφιμα του πρωινού όπως έκανα κάθε πρωί. Το δε ξύλο το είχα για να στηρίζομαι σαν μπαστούνι. Θυμήθηκα ότι το προηγούμενο βράδυ είχα αφήσει στη σκηνή τους το κινητό μου και χρήματα και κατευθύνθηκα προς τα εκεί για να τα πάρω.

Βλέποντάς με να πλησιάζω μου επιτέθηκαν και πάλι φραστικά και με απανωτά χτυπήματα και κανείς δεν με βοηθούσε. Ανταπέδωσα τα χτυπήματα όσο μπορούσα αλλά ήταν αδύνατο να τους απωθήσω και φοβήθηκα πάρα πολύ ότι θα με σκοτώσουν. Σήκωσα το μαχαίρι και το κούνησα τυφλά στον αέρα για να τους διώξω και χωρίς να το θέλω τους χτύπησα».

Μάλιστα απέδωσε τα όσα συνέβησαν στο γεγονός ότι βρισκόταν σε βρασμό ψυχικής ορμής χωρίς προμελέτη και σχεδιασμό.

Οι μάρτυρες 

Εργαζόμενος στην Σούδα, που εμφανίστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας υποστήριξε ότι ήταν παρών το βράδυ που οι δύο έριξαν στην θάλασσα τον κατηγορούμενο. Ωστόσο το επόμενο πρωί ανέφερε πως:

«Είδα τον κατηγορούμενο να κρατάει μια βέργα, τον ακολούθησα και είδα τη σκηνή του μαχαιρώματος. Δεν τον προλάβαμε. Το θύμα είχε βγει από την σκηνή. Δεν θυμάμαι ποιος επιτέθηκε πρώτος. Τον χτύπησαν την ώρα της πάλης. Ανταπέδωσε τα χτυπήματα».

Από την πλευρά του ο αστυνομικός που έκανε την σύλληψη, σημείωσε πως δεν του έδωσε την αίσθηση ενός ατόμου μεθυσμένου.

«Δεν έδινε την αίσθηση μεθυσμένου ατόμου. Ήρεμος ήταν. Το μαχαίρι πετάχτηκε στη θάλασσα. Είχε αίματα πάνω στα ρούχα του».

Ωστόσο ένας Ιρακινός που ήταν μάρτυρας υπερασπίσεως κατέθεσε πως «κατά λάθος» χτύπησε το θύμα στο λαιμό με το μαχαίρι.

«Την δεύτερη ημέρα το πρωί είδα τον κατηγορούμενο, δεν τον είδα να κρατάει μαχαίρι. Τον χτύπησαν στη Σούδα. Όταν έπεσε στο δάπεδο, σηκώθηκε και βρέθηκε στο χέρι του ένα μαχαίρι κουζίνας. Δεν τον είδα να τους μαχαιρώνει. Δεν τους χτύπησε καθόλου. Το μαχαίρι από την τσέπη του το έβγαλε πιστεύω για εκφοβισμό . Κατά λάθος τον χτύπησε στο λαιμό».

Η απολογία 

Στην απολογία του ο 36χρονος- σήμερα- Αιγύπτιος, ζήτησε συγνώμη τονίζοντας πως ό,τι έγινε, έγινε κατά λάθος.

«Πήγα να πιάσω το μαχαίρι για να τους απομακρύνω. Δεν ήθελα να χτυπήσω, δεν ήθελα να σκοτώσω. Δεν ήξερα τι έκανα.

Βρισκόμουν συνεχώς μεθυσμένος και αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που δεν με ήθελαν τα υπόλοιπα άτομα, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται σύμφωνα με την θρησκεία μου. Την προηγούμενη μέρα μάλιστα αποπειράθηκαν να με σκοτώσουν πετώντας με στη θάλασσα και όντας μεθυσμένος».

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό 

Στη δίκη που έγινε στις 10/2/2021 σε δεύτερο βαθμό, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Μυτιλήνης, έγινε δεκτό το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, σπάζοντας την ισόβια κάθειρξη και επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Ιωάννης Γλύκας μιλωντας στο iEidiseis προέβη στην ακόλουθη δήλωση. «Πέντε χρονια μετά το ατυχές γεγονός ήρθε η στιγμή της δικαίωσης για τον E.H. Αναγνωρίστηκε στο πρόσωπο του το ελαφρυντικό του σύννομου βίου από το Μικτό ορκωτό Εφετείο Αθηνών και έτσι η πρωτόδικη ποινή της ισόβιου καθείρξεως και 4 ετών «κατέβηκε» στα 12 χρόνια για την ανθρωποκτονία και επιπλέον 14 μήνες για τις υπόλοιπες πλημμεληματικές κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί και επίσης καταδικάστηκε. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόφαση».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ