Φαρμακονήσι – Τουρκία: Το βίντεο με την παρενόχληση σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Νέο βίντεο από το επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου κοντά στο Φαρμακονήσι, στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Βίντεο ντοκουμέντο από την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι, στις 5/1/23, όταν ακταιωρός πλησίασε επικίνδυνα σκάφος του Λιμενικού. Η τουρκική ακταιωρός πλησίασε με μεγάλη ταχύτητα το σκάφος του Λιμενικού, όπως φαίνεται και στο βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσίευσε η «Δημοκρατία».

Οι άνδρες του Λιμενικού ρίχνουν σφαίρες στον αέρα όταν η ακταιωρός φτάνει τόσο κοντά που φαίνεται ότι σκοπεύει να εμβολίσει το σκάφος. Η ακραία τουρκική πρόκληση, που συνέβη στο Φαρμακονήσι στις 5 Ιανουαρίου, καταγράφεται καρέ-καρέ στο βίντεο.

Δείτε το βίντεο της τουρκικής πρόκλησης:

Το σκάφος του Λιμενικού έκανε αποστολή αναγνώρισης τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που είχαν μπει στα ελληνικά ύδατα. Οι Έλληνες λιμενικοί αντιμετώπισαν με ψυχραιμία τις επικίνδυνες κινήσεις των Τούρκων και κατέγραψαν σε βίντεο το περιστατικό.

«Η Ελλάδα είναι το αφεντικό στην περιοχή»

“Αντί να ρίξουμε προειδοποιητικές βολές στον αέρα για να τους εκφοβίσουμε, θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε στις μηχανές της τουρκικής ακταιωρού και να την ακινητοποιήσουμε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο ότι το ελληνικό πλήρωμα έχει την ικανότητα να παγιδεύσει την  τουρκική ακταιωρό και να την  ακινητοποιήσει. Και μετά να ψάχνουν οι Τούρκοι τρόπο να την ρυμουλκήσουν στις ακτές τους μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα», είπε στο protothema.gr στέλεχος του Λιμενικού Σώματος με επιχειρησιακή εμπειρία για το επεισόδιο της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι και ξεκαθάρισε: «Όμως  στόχος μας δεν είναι να προκαλέσουμε θερμό επεισόδιο απαντώντας στα νταηλίκια τους, αλλά να φυλάσσουμε  με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό τα θαλάσσια σύνορά μας και να φέρνουν σε πέρας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Όπως επισημαίνει «αν δείτε όλα τα βίντεο που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας είναι εμφανές ότι στόχος των Τούρκων είναι να εμβολίσουν και να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές στα σκάφη μας με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει για το πλήρωμα που θα δεχτεί το χτύπημα. Φαίνεται ξεκάθαρα στα βίντεο  ότι κινούνται επικίνδυνα και επιθετικά προς τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Κύκλοι από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ξεκαθαρίζουν,

«Ο ένας και μοναδικός λόγος που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα σε τέτοια περιστατικά, είναι η ναυτοσύνη, η ψυχραιμία, η εμπειρία και η αποφασιστικότητα  των ελληνικών πληρωμάτων» ενώ στη συνέχεια δίνουν μία άλλη διάσταση «αποκρυπτογραφώντας» τα δελτία τύπου  που εκδίδει το Λιμενικό σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα: «Ανάλογους… τσαμπουκάδες κάνουν όταν το Λιμενικό επιχειρεί έρευνα και διάσωση στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όταν στα δελτία τύπου που εκδίδει το Λιμενικό γίνεται αναφορά για παρουσία τουρκικών ακταιωρών, να ξέρετε ότι οι Τούρκοι  δυσχεραίνουν τις ενέργειες των ελληνικών πληρωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τόσο των Λιμενικών όσο και των ανθρώπων που κινδυνεύουν  στη θάλασσα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ