Εθνική Πινακοθήκη: Ελεύθερος με βραχιολάκι ο «Φαντομάς» του Πικάσο

Ελεύθερος με την επιβολή του περιοριστικού όρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) στην ευρύτερη περιοχή από τον τόπο κατοικίας του (3 χλμ) θα βρίσκεται ο 50χρονος ελαιοχρωματιστής Γιώργος Σαμαρτζόπουλος, ο οποίος το 2012 έκλεψε με κινηματογραφικό τρόπο από την Εθνική Πινακοθήκη τρία έργα ανεκτίμητης αξίας.

Πρόκειται για τα έργα «Γυναικείο κεφάλι» με αριθμό έργου 1.357 (αναφορά του Πικάσο στη μούσα του Ντόρα Μάαρ), «Μύλος» (1905) από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Ο 50χρονος κατηγορούμενος κατάφερε να κλέψει τον πίνακα του Πικάσο, που ήταν αναφορά του μεγάλου καλλιτέχνη στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, ενώ επί 10 χρόνια παρέμενε ασύλληπτος, έχοντας παράλληλα στην κατοχή του το έργο «Μύλος» του Μοντριάν και ένα σχέδιο του Μονκάλβο.

Τα δύο πρώτα έργα τα επέστρεψε όταν παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές, ενώ το τρίτο υποστήριξε ότι καταστράφηκε.

Ο κατηγορούμενος αποφυλακίστηκε στις 12 Αυγούστου 2022, ενώ του επιβλήθηκε «βραχιολάκι».

Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια με αναστολή

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο και καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με αναστολή, επιβάλλοντας του τον περιοριστικό όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης, ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Ό,τι συνέβη έγινε από την αγάπη μου στην τέχνη»

Ο Γιώργος Σαρματζόπουλος είχε μιλήσει για την κλοπή και για τη μεταμέλειά του.

«Ό,τι συνέβη έγινε από την αγάπη μου στην τέχνη. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει στη ζωή του κάποιο λάθος. Ήμουν ήδη συλλέκτης μία μικρής συλλογής από διάφορους έλληνες καλλιτέχνες και ήθελα να εμπλουτίσω αυτή τη συλλογή με κάποια έργα φημισμένων ζωγράφων. Τα δέκα χρόνια αυτά είχαν περάσει πάρα πολλές φορές σκέψεις να επιστραφούν τα έργα, αλλά λόγω της οικογενειακής μου κατάστασης και της ηλικίας των παιδιών μου δεν επέστρεφα τα έργα», είχε πει μεταξύ άλλων, λίγο πριν αποφυλακιστεί.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ