Εστίαση πότε θα ανοίξει: Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις, ο παράγοντας «λιανεμπόριο»

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των καταστημάτων. Είχε προηγηθεί η απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που είχε δώσει το ”πράσινο φως” για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση. Το λιανεμπόριο μπορεί μεν να ανοίγει με μέτρα ωστόσο υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα της εστίασης. Οι επιχειρηματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά του από τον Νοέμβριο όταν και ανακοινώθηκε το δεύτερο lockdown αγωνιούν και περιμένουν πότε θα έρθει η ώρα να ανοίξουν και πάλι τις επιχειρήσεις τους.

«Παράθυρο» για άνοιγμα και της εστίασης, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν μετά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, άφησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Η αξιολόγηση θα γίνει εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στο Open.

«Η ευχή όλων είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα αλλά τα πράγματα γίνονται με μια σειρά, την οποία κανονίζει η πολιτεία και θέτει τις προτεραιότητες. Δυστυχώς διασκέδαση και εστίαση έρχονται σε δεύτερο στάδιο. Αν πάει καλά το λιανεμπόριο θα μπορέσουμε να συναινέσουμε. Η επιτροπή έχει αποφασίσει να παίρνονται οι αποφάσεις κάθε Παρασκευή, πιθανώς στο επόμενο δεκαπενθήμερο» δήλωσε.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Οι όροι όπως τους εισηγήθηκε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης όπως οι 2 ώρες και ο αριθμός των ατόμων στα καταστήματα είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Η επιτροπή συναίνεσε προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα τηρηθούν οι όροι και ο κόσμος θα πειθαρχήσει», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Σερβιτόρα μαζεύει τις καρέκλες

Μεγάλη προσοχή ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Παράλληλα συνέστησε να υπάρξει προσοχή και όχι βιασύνη των πολιτών μετά το άνοιγμα των καταστημάτων. «Γνωρίζουμε πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορονοϊός από περιοχή σε περιοχή, αλλά επειδή τονίστηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, η επιτροπή συναίνεσε να γίνει αυτή η προσπάθεια. Μπορούμε να πάμε και την Τρίτη να ψωνίσουμε ή αν δούμε κόσμο να πάμε λίγο αργότερα», σημείωσε.

«Δεν μπορώ να υπολογίσω το ρίσκο. Θα αυξηθούν λίγο τα κρούσματα, κάθε άνοιγμα της κινητικότητας αυξάνει τα κρούσματα, αλλά ελπίζω να μη γίνει σε αριθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμος» συμπλήρωσε και τόνισε:

«Έχουμε μεταξύ μας συναίνεση, καταλαβαίνουμε τις αγωνίες και τις αντιρρήσεις. Αν γεμίσει η Ερμού σαν να είναι διαδήλωση, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο. Χρειάζεται καλό σύστημα επιτήρησης, αν δούμε ουρές τη Δευτέρα το απόγευμα μπορεί και την ίδια μέρα να παρθούν αποφάσεις».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ