Η εστίαση ανοίγει, οι καταστηματάρχες «προσεύχονται» να αντέξουν στον χρόνo

Τα προβλήματα στην εστίαση και το άνοιγμα των εστιατορίων ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης» στην κοινωνία.

Σε «πρόβα τζενεράλε» για τον πλήρη απεγκλωβισμό από το lockdown αναδεικνύεται το άνοιγμα της εστίασης, στις 3 Μαΐου, σε πολλαπλά επίπεδα: Για τον βαθμό ετοιμότητας των επιχειρηματιών που επί μήνες ήταν κλειστοί, να ανοίξουν τα καταστήματά τους, για τον βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στους κανόνες που θα διέπουν από τη Δευτέρα του Πάσχα τις εξόδους μας αλλά και για το αν και κατά πόσο θα λειτουργήσει ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης» στην κοινωνική ένταση που εκτονώνεται στις πλατείες και τους πεζόδρομους.

Το πρώτο που μένει να αποδειχθεί είναι πόσοι από τους επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν ρολά, μετά από έξι μήνες αναστολής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα εστίασης παραμένουν από τις 7 Νοεμβρίου, όταν η χώρα μπήκε σε γενικό lockdown.

Ένα ζήτημα με το οποίο είναι ήδη αντιμέτωποι οι καταστηματάρχες είναι αυτό του ανεφοδιασμού των καταστημάτων, εν μέσω αργιών, αλλά και το ζήτημα της ρευστότητας, καθώς το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενίσχυσή τους με κεφάλαια επανεκκίνησης, έπεται του ανοίγματος. Σημειώνεται ότι υπολογίζεται ότι περίπου 35.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη δράση.

Επισήμως, η απάντηση που δίνεται από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι η ημερομηνία ενάρξεως είναι η άδεια που δίνει το κράτος. Το ποιος θα ανοίξει στις 3, στις 4 ή στις 5 είναι στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία.

Το πρόβλημα, ωστόσο, ιδιαίτερα αυτό των κεφαλαίων κίνησης, είναι κρίσιμο για αρκετές τουλάχιστον από τις επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, το 44,1% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και υπάρχει διάχυτος φόβος ότι αρκετά από τα καταστήματα ίσως αναγκαστούν να ανοίξουν έναν με δύο μήνες μετά το άνοιγμα.

Επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους και το γεγονός, βεβαίως, ότι θα λειτουργούν μέχρι τις 10 μ.μ., καθώς από τη Δευτέρα του Πάσχα έχει ανακοινωθεί ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 11 μ.μ., σημαίνει ότι ο τζίρος θα είναι πολύ περιορισμένος. Μάλιστα, δεν λείπουν ιδιοκτήτες εστιατορίων που θεωρούν ότι το άνοιγμα της εστίασης υπό αυτούς τους όρους καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Από την άλλη πλευρά, στην κυβέρνηση επικρατεί αέρας αισιοδοξίας μετά την πληθωρικότατη, ανέλπιστη για πολλούς, ανταπόκριση των νέων ανθρώπων στην πρόσκληση για εμβολιασμό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ