Έρευνα με καθυστέρηση εβδομάδων στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη Κύριο

24 μέρες μετά την πρώτη υποβολή αιτήματος για παρέμβαση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη και 12 μέρες μετά τη σύλληψή του, σήμερα έφτασαν στα χέρια του συνηγόρου του, κ. Αλέξη Κούγια, κλήσεις της ανακρίτριας για την παρουσία του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι, τη μηχανή και το αυτοκινήτου του.

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Φεβρουαρίου ο δικηγόρος Γ. Βλάχος είχε ζητήσει για λογαριασμό του εντολέα του Ν.Σ. την αυταπάγγελτη κίνηση της εισαγγελίας σε σχέση με το περιεχόμενο της σοκαριστικής συνέντευξής του, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί δύο μέρες πριν.

Στις 2 Φεβρουαρίου είχε λάβει χώρα και η παραίτηση του κ. Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού δειυθυντή του Εθνικού Θεάτρου λόγω του «τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών» γύρω από το πρόσωπο του, όπως ανέφερε σε σχετική επιστολή.

Επισημαίνεται πως οι κινήσεις των αρχών υπήρξαν άμεσες μετά την υποβολή των μυνήσεων κατά του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού, ωστόσο εύλογα τίθεται το ερώτημα για ποιο λόγο οι εν λόγω ανακριτικές πράξεις δεν έλαβαν χώρα νωρίτερα, στο πλαίσιο της διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή, από την πλευρά του, αντέδρασε έντονα στην κοινοποίηση των παραπάνω κλήσεων, καθώς βρισκόταν στις φυλακές Τρίπολης, και ζήτησε την αναβολή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ολοκληρώθηκε προ ολίγου.

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο Τύπου και οι ανακοινώσεις του κ. Κούγια

«Την ώρα που ο επικεφαλής του δικηγορικού μας γραφείου κ. Αλέξιος Κούγιας στις 13.00 σήμερα επισκεπτόταν τον κ. Δημήτριο Λιγνάδη στις φυλακές Τριπόλεως, του κοινοποιήθηκαν από την 19η Τακτική Ανακρίτρια τέσσερις κλήσεις, με τις οποίες εκαλείτο να είναι παρών στις 15.00 στο σπίτι του στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, γιατί, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, θα διενεργείτο παρουσία του (!) κατ’ οίκον έρευνα, έρευνα της μοτοσικλέτας του και έρευνα του αυτοκινήτου του.

Αμέσως το δικηγορικό μας γραφείο κοινοποίησε στην Ανακρίτρια τα δύο έγγραφα, τα οποία και επισυνάπτουμε στο παρόν δελτίο τύπου.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ 19ης ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΙΤΗΣΙΣ

Αλεξίου Κούγια του Χρήστου, Δικηγόρου Αθηνών (ΑΜ ΔΣΑ: 8846), υπό την ιδιότητα του συνηγόρου υπερασπίσεως του προσωρινώς κρατούμενου στη Δικαστική Φυλακή Τριπόλεως, Δημητρίου Λιγνάδη.

Κοινοποιήσατε στον εντολέα μου, ενώ γνωρίζετε ότι κρατείται στις Φυλακές Τριπόλεως, κλήση να παρευρεθεί ο ίδιος ή να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του σε τέσσερις ανακριτικές πράξεις, τις οποίες διατάξατε.

Επειδή ο κύριος Δημήτρης Λιγνάδης, όπως γνωρίζετε είναι αδύνατον να παραστεί, εκτός εάν, όπως επιβάλλει ο ΚΠΔ, μεταχθεί, για να είναι παρών σε αυτές τις ανακριτικές πράξεις.

Επειδή και εγώ ο ίδιος προσωπικά είναι αδύνατον να είμαι παρών και να τον εκπροσωπήσω, όπως επιβάλλει ο νόμος και ο ΚΠΔ, αφού τουλάχιστον μέχρι τις 15:00 θα είμαι στις Φυλακές Τριπόλεως, αλλά και ακολούθως λόγω του ότι αύριο 4.3.2021 υπερασπίζομαι στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κερκύρας κατηγορούμενο, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, διότι διέπραξε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και είμαι ο νέος και μοναδικός συνήγορός του, αλλά και διότι η δίκη είναι αδύνατον να αναβληθεί λόγω κινδύνου παραγραφής των πλημμελημάτων της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ – ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Όπως κατόπιν συνεννοήσεως μαζί μου για την ημερομηνία και την ώρα, λόγω και των αυξημένων επαγγελματικών μου υποχρεώσεων σε Δικαστήρια σε όλη την Ελλάδα, αναβληθεί η διενέργεια και των τεσσάρων αυτών ανακριτικών πράξεων, διότι άλλως θα έχει εμφιλοχωρήσει απόλυτη ακυρότητα της προδικασίας στη νόμιμη διερεύνηση των φερομένων ως διαπραχθεισών από τον εντολέα μου κακουργηματικών πράξεων.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Ενώπιον της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΑΙΤΗΣΙΣ

Αλεξίου Κούγια του Χρήστου, Δικηγόρου Αθηνών (ΑΜ ΔΣΑ: 8846), υπό την ιδιότητα του συνηγόρου υπερασπίσεως του προσωρινώς κρατούμενου στη Δικαστική Φυλακή Τριπόλεως, Δημητρίου Λιγνάδη.

Κυρία Πρόεδρε,

Σήμερα, και ενώ γνωρίζετε ότι ο εντολέας μου με το δικό Σας ένταλμα βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις Δικαστικές Φυλακές Τριπόλεως, δώσατε παραγγελία στο Τμήμα Διώξεως Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων, να διενεργήσει τέσσερις ανακριτικές πράξεις ερεύνης για την ανεύρεση στοιχείων, τα οποία θέλετε να χρησιμοποιήσετε κατά την κρίση μου, προκατειλημμένη ούσα, για να στηρίξετε τόσο την κατασκευασμένη κατηγορία εις βάρος του Δημητρίου Λιγνάδη όσο και για να καλύψετε τις προανακριτικές και ανακριτικές παραλείψεις, που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και τις οποίες σήμερα κατέθεσα ενώπιον του Αρείου Πάγου υπό τη μορφή αναφοράς εις βάρος σας, ώστε να ελεγχθείτε πειθαρχικά.

Παρατηρώ ότι όποιο αίτημα υποβάλλει ο ουσιαστικά μάρτυρας της υποθέσεως, αφού τον εντολέα του, που κατοικεί στη Σουηδία, ουδέποτε εξετάσατε, δικηγόρος Αθηνών Ιωάννης Βλάχος, το ικανοποιείτε αμέσως και με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καν να κάνετε τον κόπο να συνεννοείστε μαζί μου, ώστε να εκπροσωπήσω σε οιανδήποτε ανακριτική πράξη, που Υμείς κρίνετε ότι πρέπει να διεξαχθεί, τον εντολέα μου.

Επειδή διαμαρτύρομαι εντονότατα, διότι, ενώ ο εντολέας μου δι’ εμού και των συνεργατών μου κατέθεσε σ’ Εσάς τα νόμιμα αιτήματα της διενεργείας των προβλεπομένων από τον ΚΠΔ ανακριτικών πράξεων της αυτοψίας στο οποιοδήποτε θα ανακαλύψετε ξενοδοχείο της Επιδαύρου και της κατ’ αντιπαράσταση εξετάσεως του …. με τον εντολέα μου στον χώρο που δήθεν εβιάσθη με αυτόν τον “πρωτότυπο” τρόπο βιασμού και, ενώ σύμφωνα με τις αρχές της δίκαιης δίκης και του σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου, τα νόμιμα αιτήματά μου θα πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα, ώστε να ικανοποιηθούν, όπως επιτάσσει η νομολογία του ΕΔΔΑ, στο οποίο θα προσφύγουμε, Εσείς πράττετε το εντελώς αντίθετο, αποδεικνύοντας την προκατάληψή Σας, καθώς διενεργείτε ανακριτικές πράξεις που Σας υποδεικνύουν οι καταγγέλλοντες, αγνοώντας την ικανοποίηση των ανακριτικών πράξεων που αιτείται ο εντολέας μου δι’ εμού, με σκοπό κατά την κρίση μου, αφενός μεν να καθυστερήσετε την απόδειξη της αθωότητάς του, αφετέρου δε να δικαιολογήσετε τις παραλείψεις των Εισαγγελέων που άσκησαν την παράνομη ποινική δίωξη αλλά και τη δική Σας contra legem επιλογή της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως για αδικήματα που φέρεται ότι διεπράχθησαν προ δεκαετίας και εξαετίας.

Επειδή διαμαρτύρομαι εντονότατα για τη μέχρι τώρα συμπεριφορά Σας.

Επειδή επιφυλάσσομαι εν ονόματι του εντολέως μου παντός νομίμου δικαιώματός του.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Αιτούμαι όπως άμεσα ικανοποιήσετε και τα δύο αιτήματα του εντολέως μου για διενέργεια αυτοψίας και κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης στο χώρο των φερόμενων αδικημάτων, τον οποίο Υμείς θα ορίσετε με τον δήθεν βιασθέντα, αφού ο εντολέας μου αρνείται κατηγορηματικά και τις δύο πράξεις για τις οποίες κατηγορείται με έωλα στοιχεία, ενώ Σας έχει προσκομίσει μέχρι τώρα και θα Σας προσκομίσει και άμεσα αδιάσειστα στοιχεία της αθωότητάς του, τα οποία μέχρι τώρα έχετε αγνοήσει κατ’ ευθεία παράβαση της αρχής ηθικής αποδείξεως και καταστρατηγώντας το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ