Η επόμενη μέρα της φωτιάς – Οι κίνδυνοι για πλημμύρες και η οικονομική καταστροφή

Μεγάλοι κίνδυνοι κρύβονται στην επόμενη μέρα από τις μεγάλες φωτιές στην Εύβοια, στην Αρκαδία, στην Αττική, στη Μεσσηνία, καθώς μετά τη φωτιά ακολουθούν δραματικές επιπτώσεις και ο φόβος για πλημμύρες.

Οι συγνώμες τέλειωσαν, οι φωτιές για την ώρα έσβησαν, όμως οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους – όσα σώθηκαν – σε ένα γκρίζο τοπίο βιώνοντας σοβαρές ψυχολογικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.

Οι φωτιές προκάλεσαν μείωση των φυσικών αναχωμάτων που δημιουργεί η βλάστηση και πλέον πολλές περιοχές, μετά τον πύρινο όλεθρο, πιθανόν θα αντιμετωπίσουν και πλημμύρες. Σύμφωνα με μελέτη από την καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Νίκη Ευελπίδου, την οποία παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, κίνδυνος υπάρχει για το Μαραθώνα, τις περιοχές από τις οποίες περνάει το ρέμα της Χελιδονούς, καθώς και τις Γούβες και το Αρτεμίσιο στην Εύβοια. «Στη λεκάνη απορροής του Μαραθώνα έχουμε το Χάραδρο ποταμό που ήταν πράσινος, τώρα έχουν καεί τα πάντα άρα οι περιοχές που και στο παρελθόν είχαν πλημμυρίσει τώρα κινδυνεύουν από άμεσες πλημμύρες» είπε στο Open η κυρία Ευελπίδου.

«Όλες οι περιοχές που βρίσκονται στο ρέμα της Χελιδονούς, το οποίο περνάει από όλες τις καμένες περιοχές κινδυνεύουν» είπε επίσης και ειδική αναφορά έκανε σε Αχαρνές, Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση».

Όσον αφορά στην Εύβοια, η καθηγήτρια είπε: «Οι Γούβες και το Αρτεμίσιο είναι περιοχές που θα λάβουν μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλικών γιατί η υδρογραφική λεκάνη πίσω από όλες αυτές είναι καμένη».

Με… μελανά χρώματα έχει αποτυπώσει τις συνέπειες από τις φωτιές που κατέκαψαν την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας και προειδοποιεί για κίνδυνο πλημμυρών σε Αττική και Εύβοια. Ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, σε άρθρο του με τίτλο «Περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καταστροφής – Οδοιπορικό στις πυρόπληκτες περιοχές» εκτιμά ότι οι περιβαλλοντικές συνέπειες από τις φωτιές είναι ίσως οι πιο σημαντικές, σχεδόν μη αναστρέψιμες και πολύ δύσκολα θα αντιμετωπισθούν.

«Ο πλημμυρικός κίνδυνος στην Πελοπόννησο είναι υπολογίσιμος, δεδομένου του σημαντικού υδρογραφικού δικτύου που αναπτύσσεται στις πυρόπληκτες περιοχές και απομειώνεται μερικώς σε φυσικά φράγματα που λειτουργούν κατά μήκος του, καθώς και της απομακρυσμένης από τις κοίτες χωροθέτησης των οικισμών της περιοχής. Στην Αττική ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι υψηλός δεδομένων των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο υδρογραφικό δίκτυο. Ο μέγιστος όμως πλημμυρικός κίνδυνος απαντάται στην Εύβοια, όπου αναπτύσσονται λεκάνες που εκφορτίζουν σε περιοχές αναπτυγμένων οικισμών κατά μήκος της παράκτιας ζώνης» έχει γράψει μεταξύ άλλων.

«Ο κίνδυνος κατολισθήσεων στη Βόρεια Εύβοια αυξάνεται δραματικά και αναμένονται τεράστιες επιπτώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πελοπόννησο, σε μικρότερο αλλά υπολογίσιμο βαθμό, ενώ στην Αττική ο κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων μπορεί να χαρακτηρισθεί μικρός» ανέφερε επίσης ο καθηγητής.

Μετά από την πυρκαγιά – Οδηγίες ΙΣΑ

Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι είναι ασφαλές να το πράξετε.

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στον αέρα μέσα σε κτίρια και σε εξωτερικούς χώρους για λίγες μέρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών,.

Προστατεύστε τον εαυτό σας από τη στάχτη. Αποφύγετε την άμεση επαφή με την στάχτη και ξεπλύνετε το δέρμα, το στόμα και τα μάτια σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν καθόλου εργασίες καθαρισμού

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από την στάχτη και τα αποκαΐδια. Αποφύγετε την άμεση επαφή με τη στάχτη και ξεπλύνετε το δέρμα και το στόμα του παιδιού σας και τα μάτια του όσο το δυνατόν συντομότερα από την εκδήλωση καπνού.

Προσέξτε για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με παιδίατρό σας εάν το παιδί σας έχει πρόβλημα με αναπνοή, δύσπνοια, βήχα που δεν υποχωρούν ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν. Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε αμέσως σε ένα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει καπνός, στάχτη και αποκαΐδια στην περιοχή που βρίσκεται το σχολείο του παιδιού, και στο σχολικό κτίριο ή τον παιδικό σταθμό πριν πάει το παιδί σας στο σχολείο. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και για την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία σας.

Η οικονομική κρίση

εράστια είναι η κρίση που βιώνει ήδη ο τουριστικός κλάδος στην Εύβοια λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάσβεση της καταστροφικής φωτιάς στην περιοχή, αφού οι ακυρώσεις έρχονται η μία μετά την άλλη, ενώ ταυτόχρονα έχει καταστραφεί τεράστιο μέρος του δάσους από το οποίο ζούσαν οι κάτοικοι πολλών περιοχών και τα ζώα των κτηνοτρόφων έχουν καεί. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, 9 στις 10 κρατήσεις από τουρίστες έχουν ακυρωθεί για αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως τονίζει μιλώντας στην κάμερα του καναλιού ο πρόεδρος ξενοδόχων Αιδηψού, Θεόδωρος Ρουμελιώτης, η απόγνωση που βιώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου είναι τεράστια. Την ίδια ώρα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να γυρίσουν στην Εύβοια και να κάνουν τις διακοπές τους κανονικά, καθώς η περιοχή είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις περίπου 25.000 κλίνες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει μόνο 5% πληρότητα. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν ακυρωθεί όλες. «Γυρνάμε τις προκαταβολές πίσω κι αυτό είναι μεγάλη οικονομική καταστροφή. Καλώ τον κόσμο να έρθει πίσω. Η Αιδηψός είναι ασφαλής, οι φωτιές έχουν σβήσει, η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Είναι στήριξη για εμάς. Κατανοώ πως ακόμα υπάρχει φόβος, αλλά ο κόσμος δείχνει συνεχώς την αλληλεγγύη του και το ίδιο θα κάνει και τώρα πιστεύω», λέει χαρακτηριστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ