Επίθεση με βιτριόλι: 15 χρόνια κάθειρξη η ποινή για την Έφη Κακαράντζουλα

Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ομόφωνα η 37χρονη Έφη για την επίθεση με βιτριόλι.

Στην ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, δηλαδή 15 χρόνια κάθειρξη, καταδικάστηκε ομόφωνα η Έφη Κακαράτζουλα, για την αποτρόπαιη πράξη της να επιτεθεί με βιτριόλι, εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Μετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, η οποία διαδραματίστηκε σε 8 πράξεις, η απόφαση της δικαιοσύνης δικαιώνει την Ιωάννα για όσα υπομένει και θα συνεχίσει να υπομένει μετά τη φρικτή επίθεση που δέχτηκε τον Μάιο του 2020.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Έφη Κακαράτζουλα κατά το κατηγορητήριο και δεν της αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ούτε εκείνο του πρότερου έντιμου βίου, όπως ζήτησε σήμερα η υπεράσπισή της, δια του συνηγόρου της, Σάκη Κεχαγιόγλου.

Ένορκοι και τακτικοί δικαστές απάντησαν «όχι» στην επιθυμία της κατηγορούμενης να κηρυχθεί ένοχη για ευνοϊκότερη κατηγορία, δηλαδή αυτή της βαριά σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως η ίδια είχε ζητήσει.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, ζήτησε από το δικαστήριο να μην αναγνωρίσει στην κατηγορούμενη το συγκεκριμένο ελαφρυντικό.

Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, η εγκληματική πράξη της δράστιδας «φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό».

Εισαγγελέας: Αβάσιμο το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.

Ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε ακόμη πως το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, είναι αβάσιμο γιατί αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο, με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον 40χρονο. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε. Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου», είπε.

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου είχε ζητήσει ο συνήγορός της

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου είχε ζητήσει για την 37χρονη κατηγορούμενη ο συνήγορός της Σάκης Κεχαγιόγλου.

Ο συνήγορος τόνισε στο δικαστήριο πως μόνο αυτό το ελαφρυντικό διεκδικεί για την εντολέα του καθώς η οικονομική της κατάσταση δεν της επιτρέπει να δείξει εμπράκτως την ειλικρινή της μεταμέλεια.

«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν οικονομικά την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη. Και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της.

Το ελαφρυντικό, κύριοι ένορκοι, αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» είπε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Ο συνήγορος ανέπτυξε το σκεπτικό του για τη μετατροπή της κατηγορίας και επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην εντολέα του.

«Δεν ανέχομαι bullying»

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο κ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε για ακόμα μια φορά τη συμπάθεια του στην Ιωάννα, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν παύει να είναι υπερασπιστής. «Υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα» σημείωσε προκαλώντας αντιδράσεις από την Ιωάννα. Τότε είπε:

«Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν ανέχομαι ούτε μπούλινγκ από κανένα. Σέβομαι το θύμα να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα τον ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ