Εμβολιασμός Ελλάδα covid: Η κατάταξη της Telegraph ανάλογα με την ταχύτητα

Στη “μάχη” κατά της πανδημίας, με τις χώρες να έχουν ρίξει όλο το βάρος στους εμβολιασμούς, η σύγκριση είναι αναπόφευκτη.  Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Τelegraph», το Ισραήλ κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των χωρών που εμβολιάζουν με γρήγορο ρυθμό τους πολίτες τους. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας «Our World in Data», το Ισραήλ κατέχει το προβάδισμα στους εμβολιασμούς: χορηγεί 47,9 δόσεις ανά 100 χιλιάδες πολίτες. Στην δεύτερη θέση ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με 27,1 δόσεις ανά 100 χιλιάδες πολίτες, το Ηνωμένο Βασίλειο με 10,8 δόσεις, το Μπαχρέιν με 8,5 δόσεις και οι ΗΠΑ με 7,1 δόσεις.

Ένας από τους κύριους λόγους που το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ τρέχουν και δεν φτάνουν στους εμβολιασμούς είναι ότι η κατάσταση στη χώρα τους έχει ξεφύγει και προτιμούν την μερική προστασία των πολιτών, δηλαδή την χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες γίνεται.

Την περασμένη Τρίτη, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε το φράγμα των 100.000 θυμάτων από τη νόσο Covid ενώ στις ΗΠΑ ο τραγικός απολογισμός είναι σχεδόν τετραπλάσιος. Τις τελευταίες επτά ημέρες, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε κατά μέσο όρο 31 χιλιάδες νέα κρούσματα ημερησίως ενώ οι ΗΠΑ 167.000.

Εμβόλιο εμβολιασμός

Κάποιες χώρες… απλά κοιτάνε

Ωστόσο, άλλες χώρες που έχουν θέσει υπό έλεγχο τη νόσο Covid-19 – όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊβάν μπορούν να περιμένουν. Πολλές δεν έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζουν τους πολίτες τους και περιμένουν να δουν πώς εξελίσσονται οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού σε άλλες χώρες.

Νέα ανάλυση από την εταιρεία δεδομένων «Total Analysis», που έχει στην διάθεσή της η εφημερίδα «Telegraph» ταξινόμησε τις χώρες με βάση την ταχύτητα των προγραμμάτων εμβολιασμού τους έναντι του ποσοστού των κρουσμάτων ανά χώρα. Το Ισραήλ ολισθαίνει από την πρώτη θέση στην ενδέκατη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της έρευνας Μάικ Λάφλιν, “αυτά τα δεδομένα εμβολιασμού δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένας αγώνας μεταξύ των χωρών. Είναι ένας αγώνας των εμβολίων έναντι των κρουσμάτων. Αυτή η αναλογία αυξάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα». Σε αυτόν τον «αγώνα», το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 10η και 16η θέση αντίστοιχα.

Την τελευταία εβδομάδα, εμβολιάστηκαν 3.699 ανά 100.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 2.389 στις ΗΠΑ. Τα κρούσματα στη Βρετανία ήταν 348 ανά 100 χιλιάδες πολίτες ενώ στις ΗΠΑ 360 κρούσματα ανά 100.000 αντίστοιχα. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όλες τις χώρες με πληθυσμό άνω των 500.000, με εξαίρεση την Κίνας, λόγω της έλλειψης διαφάνειας ως προς τα ποσοστά κρουσμάτων, όπως επισημαίνει η ανάλυση της «Total Analysis».

Σε αυτόν τον αγώνα, η Σιγκαπούρη έρχεται πρώτη. Έχει την πανδημία σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, με μόλις τρία νέα κρούσματα ανά 100.000 πολίτες την τελευταία εβδομάδα. Η χώρα έχει εμβολιάσει σχεδόν 920 ανά 100.000 την ίδια περίοδο, δηλαδή 306,5 φορές περισσότερους από αυτούς που έχουν μολυνθεί με Covid.

Εμβόλιο εμβολιασμός

H Ελλάδα εμβολιάζει 23,28 φορές ταχύτερα τους πολίτες της από τον βαθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού

Μετά τη Σιγκαπούρη ακολουθούν η Φινλανδία με 29,7 φορές περισσότερους εμβολιασμούς από τον αριθμό των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (με 24,15 φορές), η Ελλάδα (με 23,28 φορές), το Πουέρτο Ρίκο και η Ινδία.

Οι χώρες αυτές έχουν εμβολιάσει περίπου 30 έως 14,4 φορές περισσότερους πολίτες την τελευταία εβδομάδα από αυτούς που έχουν μολυνθεί με Covid-19.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας υπάρχουν χώρες με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων αλλά οι εκστρατείες εμβολιασμού τους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Πρόκειται για τις χώρες Μαυροβούνιο, Λίβανο, Κολομβία,Ουρουγουάη, Γεωργία, Τυνησία, και Νότια Αφρική.

Το Μαυροβούνιο είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο με 461 κρούσματα ανά 100.000 άτομα την τελευταία εβδομάδα και χωρίς εμβολιασμούς. Τόσο το Μαυροβούνιο όσο και ο Λίβανος, με 431 κρούσματα ανά 100.000 την περασμένη εβδομάδα, αντιμετωπίζουν σήμερα χειρότερα ποσοστά κρουσμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Εμβόλιο εμβολιασμός

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ