Εμβολιασμός 15 – 17 Ελλάδα: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα mRNA

Για την πρόοδο του εμβολιασμού στη χώρα και την κατάσταση της πανδημίας μέχρι και σήμερα μίλησαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Ο κ. Θεμιστοκλέους και η κυρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσαν ότι από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εφήβων από 15-17 ετών, τονίζοντας πως θα γίνεται εθελοντικά και πως θα αφορά μόνο εμβόλια mRNA, τα οποία έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά για τους εφήβους από τα υπόλοιπα.  Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει αλλαγή δεδομένων και αναπροσαρμογή πρακτικών. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή μεταδοτικότητα σε πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης. Για τη βαρύτητα της νόσησης είναι νωρίς να πει κανείς αν είναι ήπια.

Κυρίως απειλούνται ανεμβολίαστοι, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και οι κάτω των 18 που δεν είναι εμβολιασμένοι. Και τα 4 εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό: 96% για το Pfizer 92% (ανάλογο και για το Moderna) 92% για το AstraZeneca και 85% για το Johnson & Johnson. Τα ποσοστά αφορούν προστασία έναντι της σοβαρής νόσου, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θάνατο. Η μία δόση προστατεύει περίπου 33%, άρα είναι αναγκαία η συμπλήρωση και με τη δεύτερη δόση. Αν αυτή πέφτει μέσα στις διακοπές γίνεται μετάθεση κατά 2-3 εβδομάδες.

emvolia

Η τήρηση της χρήσης μάσκας και αποστάσεων

Μεγάλη η σημασία τήρησης των μέτρων: μάσκα, αποστάσεις, ατομική υγιεινή. «Τα πράγματα έχουν χαλαρώσει και σε πολλά μέρη έχουν εκλείψει». Οι κάτω των 18 ετών έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, Μελέτες δείχνουν ότι αφρούν 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορεί να παρουσιάσουν σύνδρομο με θνητότητα 1,1%. Η συχνότητα εισαγωγής των 12-17 ετών είναι μεγαλύτερη από την εποχική γρίπη και συχνότερη όπου υπάρχουν παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες νευρομυικά νοσήματα κ.ά. Ο εμβολιασμός θα προσέφερε στους εφήβους ιδιαίτερα με αυτά τα υποκείμενα.

Αλλά και η μεταδοτικότητα έχει διαφορές, καθώς οι έφηβοι μεταδίδουν ευκολότερα από τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Επομένως ο εμβολιασμός των εφήβων έχει ωφέλεια και στο περιβάλλον τους. Η επιτροπή διατυπώνει θετική γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των 15-17 ετών, με γονική συναίνεση έπειτα από ενημέρωση. Για τον εμβολιασμό των εφήβων θα χρησιμοποιηθούν τα mRNA εμβόλια. Η ασφάλειά τους παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που το εφαρμόζουν. Μέχρι τις 21 Ιουνίου είχαν γίνει 8 εκατ. Δόσεις, και είχαν προκύψει 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας αλλά οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις δεν αναιρούν το όφελος.

emvolia 3

Από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εφήβους 15 με 17 ετών

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους , αναφέρθηκε στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και ανακοίνωσε ότι ανοίγει από την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων της ηλικιακής ομάδας 15-17 ετών. Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι μέχρι το απόγευμα είχαν γίνει περίπου 74.000 εμβολιασμοί, ενώ έως το τέλος της ημέρας αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 90.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 8.770.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 5.000.000 με μία δόση (ποσοστό 47,7% επί του συνολικού πληθυσμού) και πάνω από 4.010.000 αφορούν πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 38,2% επί του συνολικού πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ξεκινά αύριο από την Κρήτη, το επιχειρησιακό πρόγραμμα εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές, με κινητά συνεργεία και ενημέρωση για τα σημεία εμβολιασμών. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού, λέγοντας πως οι πολίτες μπορούν να βρουν ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna από την επόμενη μέρα και με Pfizer μετά από τρεις ημέρες. Επίσης, άνοιξε η σχετική πλατφόρμα στο emvolio.gr για την πρόσκληση των ιδιωτών γιατρών που θα συμμετάσχουν στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα ραντεβού για εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 15-17, τονίζοντας ότι τη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα γίνει και τις παραμέτρους που την αφορούν.

Δείτε τις ανακοινώσεις

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ