Εμβολιασμοί 55-59 πλατφόρμα: Ανοίγει σήμερα, πώς κλείνουμε ραντεβού

Επιταχύνεται το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα των εμβολιασμών στη χώρα. Από σήμερα, δύο ακόμη κατηγορίες πολιτών θα μπορούν να αιτηθούν για να εμβολιαστούν, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για τους πολίτες 55-59 ετών.

Δείτε ακόμη: ΕΜΑ: Μόλις 300 περιστατικά θρομβώσεων παγκοσμίως – Από ποια εμβόλια

Οι διαδικασίες «τρέχουν» καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα η πλατφόρμα ανοίγει για διάφορες ηλικιακές κατηγορίες και το προσεχές Σάββατο θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Κέντρο εμβολιασμού στο Περιστέρι

Ακολουθούν οι δύο τρόποι, με τους οποίους μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού εμβολιασμού:

1. Πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

Ο πολίτης μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας αποστέλλοντας στο 13034 γραπτό μήνυμα (SMS) με το ΑΜΚΑ και το επώνυμό του (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Άμεσα, ο πολίτης θα λάβει γραπτό μήνυμα, που θα τον ενημερώνει εάν είναι δικαιούχος εμβολιασμού με βάση την πληθυσμιακή προτεραιοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμών. Στη συνέχεια, ο πολίτης μπορεί να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμού COVID-19 (emvolio.gov.gr) για να προγραμματίσει το ραντεβού του.

2. Πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση (μέσω της πλατφόρμας ehealth.gov.gr), και εφόσον θα καθίστανται δικαιούχοι εμβολιασμού, θα λάβουν ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους από τον αριθμό 13034, που θα τους ειδοποιεί ότι έχει πραγματοποιηθεί προ-κράτηση ραντεβού. Το γραπτό μήνυμα θα αναφέρει τον Κωδικό Ραντεβού, την ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού και το προτεινόμενο εμβολιαστικό κέντρο. Ως εμβολιαστικό κέντρο προ-επιλέγεται το πλησιέστερο διαθέσιμο με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα που έχει δηλωθεί.

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει ή να τροποποιήσει το προ-κρατημένο ραντεβού του εντός 120 ωρών. Η επιβεβαίωση του προ-κρατημένου ραντεβού δύναται να γίνει από τον πολίτη με έναν από τους δύο εξής τρόπους:

Με αποστολή του Κωδικού Ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13034. Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν πληκτρολογήσει σωστά τον Κωδικό Ραντεβού (λόγου χάρη, εξαιτίας τυπογραφικού λάθους), θα λάβει απαντητικό SMS που θα τον ενημερώνει ότι ο Κωδικός Ραντεβού είναι λανθασμένος. Με είσοδο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και επιβεβαίωση του προ-κρατημένου ραντεβού.

Για την τροποποίηση του προ-κρατημένου ραντεβού του, ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr εντός 120 ωρών από τη στιγμή που έλαβε το ενημερωτικό SMS από τον αριθμό 13034. Εκεί ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να δει και να τροποποιήσει όπως προτιμά το ραντεβού του, σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες ανά εμβολιαστικό κέντρο και να το επιβεβαιώσει. Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού του (με ή χωρίς τροποποίηση) εντός 120 ωρών απελευθερώνεται η προ-κράτηση και ο πολίτης έχει τη δυνατότητα μετέπειτα να προγραμματίσει νέο ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

emvolio 13

Εμβολιασμοί: Έρχονται 7,3 εκατ. δόσεις

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα 7,3 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων από τις τέσσερις μεγάλες εταιρίες (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), με την Pfizer να στέλνει 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο, ενώ η Moderna θα παραδώσει 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.0000 δόσεις τον Ιούνιο.

Από την άλλη, η Johnson & Johnson θα κάνει μια μικρή παράδοση εντός του Απριλίου. Η χώρα έχει ήδη παραλάβει 33.600 δόσεις, ενώ θα ακολουθήσουν 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Εμβόλιο

Ανακούφιση για την Johnson & Johnson

Εν τω μεταξύ, ανακούφιση φέρνει η απόφαση της ΕΜΑ να δώσει «πράσινο φως» για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Όπως και στην περίπτωση της AstraZeneca, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάνθηκε πως μια προειδοποίηση για ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο Johnson & Johnson. Ωστόσο τονίζει ότι πρόκειται για σπάνιες παρενέργειες και ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι πολλά περισσότερα.

Ορισμένες περιπτώσεις θρομβώσεων στις ΗΠΑ οδήγησαν την κυβέρνηση στην προσωρινή αναστολή του εμβολίου, κάτι που θορύβησε και την Ευρώπη, ωστόσο ο ΕΜΑ αποφάσισε πως δεν υπάρχει λόγος αναστολής του, με την εταιρία να δηλώνει πως παραμένει «απόλυτα σίγουρη» για το εμβόλιό της.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 300 περιπτώσεις θρομβώσεων παγκοσμίως, με 287 περιστατικά να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna, δήλωσε ο Πίτερ Αρλέτ, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων στον EMA. Η απόφαση να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με την αμερικανική εταιρία έφερε ανακούφιση στην ΕΕ καθώς γίνεται μια προσπάθεια να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός στην Ευρώπη, μετά το αργό ξεκίνημα και τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία με την AstraZeneca.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ