Δραματική έκκληση Αρνιακού για τη βόρεια Εύβοια: «Να φύγουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους»

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει ολόκληρη τη χώρα. Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός τόνισε ότι οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιόνια στα ορεινά και πλημμυρισμένους δρόμους φέρνει μέχρι στιγμής η κακοκαιρία «Μπάλλος» που αναμένεται να πλήξει με δεύτερο κύμα τις επόμενες ώρες.

Μιλώντας στο evima.gr, o μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, είπε χαρακτηριστικά:

«Στους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας συστήνω πρώτον αυτοπροστασία, οι μικρές και μεγάλες ηλικίες που έχουν προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο με τα πόδια όσο και με το αυτοκίνητο. Να αποφεύγουν να περνούν από ρέματα και περιοχές με μεγάλη ποσότητα νερού, να αποφεύγουν περιοχές που δεν έχουν μεγάλη κάλυψη για τους κεραυνούς και επίσης να φροντίζουν να αποφεύγουν τα ταξίδια στη θάλασσα διότι οι εντάσεις των ανέμων είναι πολύ μεγάλες. Ιδιαίτερα στην Εύβοια και στις περιοχές των απορροών δηλαδή εκεί που εκβάλλουν οι χείμαρροι και τα ποτάμια που προέρχονται από τα καμένα, θα πρέπει οι κάτοικοι να ακούσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους».

Η νέα κακοκαιρία έχει ξεκινήσει με βροχές, καταιγίδες, ισχυρές τοπικές χαλαζοπτώσεις . Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι της Πέμπτης θα ενταθούν με μεγαλύτερη ραγδαιότητα στην Εύβοια όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα και περιμένουμε μεγάλες βροχές. Όσον αναφορά την εξέλιξη τα φαινόμενα την Παρασκευή θα συνεχιστούν και θα ενταθούν ενώ από το Σάββατο αναμένουμε μικρή βελτίωση. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 9 μποφόρ ενώ θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Ήδη, σε χθεσινό ρεπορτάζ του iEidiseis, ανώτατες πηγές της ΓΓΠΠ και στελεχών με πρωταγωνιστικό ρόλο στα έκτακτα φαινόμενα αποκάλυπταν πως υπάρχει σχέδιο προληπτικής εκκένωσης για 5 μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα, οι περιοχές στις οποίες εφόσον χρειαστεί θα δοθεί εντολή εκκένωσης είναι:

  • Η Πελοπόννησος και συγκεκριμένα η Δυτική, η Ανατολική και η Νότια όπως η Ηλεία, η Αργολίδα και η Κορινθία
  • Η Δυτική Αττική
  • Η βόρεια Εύβοια

«Τα προληπτικά σχέδια εκκένωσης είναι έτοιμα. Συγκεκριμένες περιφέρειες και δήμοι είναι σε ετοιμότητα και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα κοινοποιηθεί η εντολή εκκένωσης μέσω του «112». Ανάλογα με το πως θα κινηθεί η κακοκαιρία και τη ραγδαιότητά της, οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών θα ενημερώνονται προληπτικά και θα πρέπει άμεσα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προκαθορισμένους σταθμούς. Το που θα πάνε οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών και με ποια διαδρομή είναι ήδη σχεδιασμένο. Προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή και ανάλογα το πως θα κατευθύνεται η κακοκαιρία θα ενεργοποιούμε τα έκτακτα μέτρα» τόνισε πηγή της ΓΓΠΠ στο iEidiseis.

Αυτό βέβαια που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η ραγδαιότητα των φαινομένων. Όπως εξηγούν στο iEidiseis οι ειδικοί «είναι διαφορετικό να πέσουν 40 και 50 χιλιοστά βροχής σε 3 ώρες και είναι άλλο αυτά τα ύψη βροχής να πέσουν σε διάστημα 30 λεπτών» κάτι που φοβίζει τους ειδικούς που συμμετείχαν στην σύσκεψη.

Ειδικά για περιοχές του Αιγαίο ο συνδυασμός των νότιων ανέμων εντάσεων 8-9 μποφόρ με τις καταιγίδες δημιουργούν συνθήκες ενός επικίνδυνου κοκτέιλ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ