Δωρεάν rapid test για ανεμβολίαστους: Ποιους αφορά

Ποιοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή.

Η διενέργεια rapid test έχει γίνει υποχρεωτική στους χώρους εργασίας και το κόστος βαρύνει τους ίδιος τους εργαζόμενους, όμως πλέον ορισμένοι εξαιρούνται από τις νέες διατάξεις και μπορούν να κάνουν δωρεάν σε δημόσια δομή.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε νέα ΚΥΑ, όπου αναφέρει πως εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα για τους οποίους συντρέχει ιατρικός λόγος και δεν μπορούν να εμβολιαστούν, έχουν την δυνατότητα να κάνουν rapid test δωρεάν.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ αναφέρει τα εξής:

«Εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας rapid test με δική τους επιβάρυνση οι εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν. Οι εν λόγω εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υποβληθούν σε rapid test δωρεάν, σε δημόσιες δομές».

Παράλληλα, από την υποχρεωτική διενέργεια rapid test εξαιρούνται εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, ή όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

«ΔΕΝ υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης)», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΥΑ.

Επίσης, η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει πως εξαιρούνται από το το πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ:

α) Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με φυσική παρουσία, για τους οποίους ισχύει άλλη Υπουργική Απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για τους ναυτικούς-μέλη πληρωμάτων πλοίων.

β) Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο των υποχρεωτικών εμβολιασμών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι προνοιακών δομών) και δεν έχουν απαλλαγεί από τον εμβολιασμό για τους συγκεκριμένους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ